Videojournalister i felten

NONA inviterte tre journalister med erfaringer fra å dekke store begivenheter alene, på direkten - det være seg fra krigssoner eller internasjonale teknologikonferanser - bare utstyrt med bærbar PC, mobiltelefon og kamera.

Marius Arnesen, reiser med macen sin, nett, sin Canon 5D og en iPhone.

Han tar video og bilder med kameraet sitt, i tillegg til at han har et stativ og en mikrofon. Så klipper han det i FinalCut, og redigerer bildene i LightRoom. Han konverterer videoene, redigerer dem i FinalCut og laster videoen rett opp til YouTube. Han prøver å sørge for å bruke tekst, video og bilder der hver av de tre fungerer best. Han mener det er viktig å følge med på kommentarene.

Andreas Lunde, reiser med en mac og en Canon 7D.

I Gaza hadde de mobilnett oppe og gikk hele tiden. Han komprimerte filene og sendte over mobilnettet, og hadde ingen særlige problemer med det. Men regningen blir fort veldig stor.

Andreas tvitret fra Gaza på eget initiativ, og fikk veldig god respons på det. Og det var ut på dette at Andreas fikk ideen om at det kunne legges ut på ABC Nyheter som en egen sak, og det fikk han også veldig god respons på. Marius mener at Twitter ofte tar mer tid å tvitre enn man tror, særlig når man får masse svar.

Stian Eisenträger reiser med en Explorer satelitt-telefonen, to laptoper, skjøteledninger og kamera.

Han fremhver viktigheten av å ha et lag hjemme i Oslo som følger med på nyhetsbildet og innspill som kommer. I likhet med Andreas har han også hatt god nytte av små kameraer. I Kongo har det inntil kort tid siden vært krig, og folk er dermed fortsatt svært skeptiske.

Blir det A- og B-journalister når flere plattformer jobber på samme sak?

Stian mener at samarbeidet mellom VG Nett og VG på papir har blitt mye bedre de siste årene. Det er viktig å ha en åpen diskusjon og tillit mellom nettjournalisten og papirjournalisten når det gjelderat den informasjonen som utveksles ikke blir sendt rett ut på nett.

Store filer kan være et problem. Stian tipser om YouSendIt.com, som fungerte utmerket fra Kongo. Da prøver den bare å sende igjen og igjen om forbindelsen er dårlig.

Marius sier at man jo også kan bruke FTP og resume. Det første han gjør er å klippe, men da må man ha seks artikler sånn halvferdig, og jobbe litt om hverandre så opplastingen kan ligge i bakgrunnen.

Referat fra NONAs første møte i 2010 - NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar