Photoshop fyller 20 år

Adobe Photoshop feirer sitt 20-års jubileum. I løpet av de 20 årene Photoshop har eksistert, har programmet spilt mange ulike : Produkter laget med Photoshop er synlig overalt - på reklameskilt, avisforsider, i storfilmer mm. De benytter alle bilder eller illustrasjoner som sannsynligvis er bearbeidet i programmet. Mer enn 90 prosent av alle profesjonelle designere har Photoshop på sine datamaskiner.

I 1987 utviklet Thomas Knoll et pikselbasert fotoprogram som het Display. Det var et enkelt program som kunne vise bilder i gråskala på svart-hvittskjermer. Programmet fikk etter hvert oppmerksomhet i bransjen og i 1988 besluttet Adobe å begynne markedføring av programmet. Programmet fikk navnet Photoshop og den første versjonen ble levert i 1990.

- For 20 år siden antok Adobe at de kom til å selge 500 eksemplarer i måneden av Photoshop. Vi visste den gang at vi hadde banebrytende teknologi, men vi kunne aldri ha gjettet hvor mye det skulle komme til å påvirke alt av fotografier rundt oss. Muligheten til å plassere mennesker "sømløst" i fotografier var bare begynnelsen, sier Thomas Knoll, utvikleren av programmet som fremdeles jobber hos Adobe.

I løpet av 20-års historie har Photoshop utviklet seg fra et enkelt fotovisningsprogram til en applikasjon med mer enn 10 millioner brukere verden over. Med Photoshop 3.0 ble "layers" lansert, noe som gjorde det enkelt å lage komplekse fotokomposisjoner. En annen nyvinning var "healing brush", som dukket opp i Photoshop 7.0, og som gjør det mulig for brukeren å retusjere fotografier og ta bort flekker og rynker uten å påvirke lys eller teksturer. Navnene på verktøyene i Photoshop, som for eksempel "crop", "eraser", "blur", "dodge" og "burn" har blitt en del av yrkesterminologien for AD'er og fotografer over hele verden.

Live Webcast med blant annet Thomas Knoll. Arrangementet sendes live på nettet med start 04.30 20. februar norsk tid: http://www.photoshopuser.com/photoshop20th.

Filmer om jubiléet på Adobe TV: http://tv.adobe.com/go/photoshop-20th-anniversary. Blant annet gjenforenes det opprinnelige "Photoshop-teamet" for første gang på 18 år. De diskuterer den tidlige utviklingen og demonstrerer Photoshop 1.0 på en gammel Macintosh.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar