Samsung NX10

En prototype av Samsung NX10 ble vist for snart et år siden. Nå er Samsung NX10 her, bygget rundt en APS-C bildebrikke. Dette kamerakonseptet retter seg mot det samme markedet som Micro Four Thirds fra Panasonic og Olympus, der Panasonics G1 og GH1 er de klareste alternativene foreløpig.

Samsung NX10 fårl 14,6 megapiksler, noe som er hakket høyere enn konkurrentene. NX-fatningen er litt mindre enn Pentax K-fatningen som Samsung bruker for objektiver til sine speilreflekskameraer. Her er med andre ord Samsung alene medmindre Pentax skulle vise seg å støtte denne standarden. Mens Olymps og Panasonic ser ut til å få på plass en komplett objektivserie for Micro-FourThirds, så blir utfordringen for Samsung å skape foreventninger om en lignende utvikling for sitt objektivutvalg.

Samsung har tidligere antydet at denne kameratypen (systemkamera uten speil) kan bevege seg fra å være en nisje til å utgjøre 20 % av det totale kameramarkedet innen utgangen av 2012.

Samsung benytter en bildebrikke i APS-C format, som er nesten 50 % større enn den bildebrikken som Panasonic benytter i G1 / GH1. Ideene som ligger til grunn for de to bak de to kamerasystemene er imidlertid den samme: å kombinere fleksibiliteten til et speilreflekskamera med anvendeligheten til et kompaktkamera.

På samme måte som kompaktkamera benytter systemkameraene uten speil kontrastbasert AF, noe som normalt gir mye langsommere fokus. Samsung hevder å ha løst dette, og hevder at NX10 har like rask autofokus som på speilreflekskameraer.

Til erstatning for mattskiven i en optisk speilreflekssøker bruker "hybrid"-kameraene en elektronisk søkerskjerm, pluss naturligvis permanent Live View på en utvendig LCD-skjerm, slik som i et kompaktkamera.

Sammen med NX10 lanserer Samsung 4 objektiver. Blant disse er to kit-objektiver, 18-55mm f/3,5-5,6, et med og et uten bildestabilisator, en 30mm f/2 pancake og en 55-200mm f/4-5,6 telezoom med bildestabilisator. Samsung har valgt bildestabilisator i objektivene, tilsvarende løsning som Panasonic.

Sammen med 18-55 objektivet vil NX10 få en veiledende pris på rundt 6000 kroner, noe som er hakket rimeligere enn konkurrentene. Dermed blir det økende konkurranse også i denne delen av markedet.

Kommentarer