A Call to Action

Barack Obama omtaler fredsprisen som "A Call to Action". Dette er også tittelen på årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter.

Årets fredsprisutstilling er inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen.


President Barack Obama looks out a window at the Slottet Royal Palace of Norway in Oslo following his meeting with King Harald V and Queen Sonja, Dec. 10, 2009. (Official White House Photo by Pete Souza)

Les også: Kunsteliten liker ikke Nobel-kunst

Utstillingen er todelt: I Ankomsthallen får publikum oppleve en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Andre del av fredsprisutstillingen fortsetter i det nybygde 150 kvadratmeter store Galleriet i andre etasje. Der inviteres publikum inn til en oppdagelsesferd i tid og rom, nedrustning og diplomati. Historien om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk blir fortalt gjennom bøker og bilder, fotografier og filmer, i skrin og interaktive spill. I utstillingen gjengis også reaksjoner fra hele verden på årets tildeling.

Da fredsprisen for 2009 ble annonsert sa Nobelkomiteens formann ”Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomité prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden”. Noen timer senere kommenterte Obama for første gang tildelingen med ordene ”I will accept this award as a call to action”.

Komiteen ga fredsprisen til Obama på grunn av hans ekstraordinære innsats for å styrke diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Den la også vekt på Obamas visjon om en atomvåpenfri verden og at han i sin korte tid ved makten har skapt et nytt internasjonalt politisk klima.

Fredsprisutstillingen er en årlig tradisjon på Nobels Fredssenter, og dette er den femte i rekken. Årets billedutvalg gjøres i samarbeid med fotograf Marcus Bleasdale fra fotobyåret VII. Olav Njølstad er tekstforfatter, og Christine Lohre står for scenografien.

Utstillingen åpner for publikum 12. desember og vil stå frem til 12. september 2010.

Nobels Fredssenter - A Call to Action

Kommentarer