En fotohistorie


Enjabert Photo Revolver ca 1882,Frankrike
Foto: Arne B. Langleite
Førstkommende søndag er det duket for permanent gjensyn med den tekniske samlingen på Preus museum, i Sverre Fehns spesialdesignede interiør. Med utgangspunkt i museets egen samling, gir utstillingen En fotohistorie et innblikk i fotografiets rikholdige historie fra pionergenerasjonens tidlige eksperimenter til storindustri; fra minnebilder til kunstneriske uttrykk; fra sort hvitt til farge; fra analogt fotografi til vår digitale tidsalder.

Utstillingen reiser også spørsmål rundt det tette forholdet mellom teknologisk utvikling og fotografiets estetiske og ideologiske dimensjoner, og viser samtidig hvorfor foto som fenomen har fascinert mennesker siden opprinnelsen. Nå som den digitale teknologien har overtatt og nesten fortrengt de analoge fotografiske prosessene, tyder alt på at fascinasjonen for fotografiet bare fortsetter å vokse!

En fotohistorie presenteres i arkitekt Sverre Fehns spesialdesignede interiør og starter kronologisk med camera obscura som var i vanlig bruk allerede fra 1558. Den fortsetter med presentasjoner av utvalgte temaer og emner, for eksempel klenodier som panoramakameraer, stereokameraer, kameraer formet som kanoner og skytevåpen. Blant spionkameraer presenteres klassikere som ”Ben Akibas” spaserstokk-kamera fra 1903, og ”duekameraet” Doppel-Sport fra 1912 som ble benyttet i 1. verdenskrig hvor kameraet var festet til en due for å ta oversiktsbilder fra luften.

Portrettet er et spesielt viktig aspekt av fotohistorien. Oppfinnelsen av fotografiet gjorde det ikke bare mulig å vise naturtro representasjoner av mennesker, men satte også ”vanlige” mennesker, og ikke bare personer i maktposisjoner, i stand til å avbilde seg selv. Preus museum viser blant annet eksempler av de første portrettene fra 1850-tallet kalt daguerreotypier (etter franske Daguerre som får æren for fotografiets gjennombrudd i 1839), og portretter tatt av kjente fotografer fra 1920-tallet frem til i dag. Det er også mulig å besøke et portrettatelier med utstyr og rekvisitter fra omkring 1900.

Optiske illusjoner

Se ting opp ned i linser, regisser ditt eget skyggeteater, eller se deg selv i alle vinkler 1 million ganger i kaleidoskopet. I museets eget camera obscura kan du gå inn i et mørkt rom og oppleve verden utenfor opp ned og speilvendt i ”real time” – en oppfinnelse som er over 1000 år gammel!

Litteratur
I tillegg til bibliotekets faste samling av norsk og internasjonal faglitteratur, viser vi nå et utvalg brosjyrer, bruksanvisninger, småtrykk og tidsskrifter tilknyttet 12 sentrale kameraprodusenter opp gjennom fotohistorien. Publikum vil også ha tilgang på mer omfattende litteratur som håndbøker og billedverk tilknyttet for eksempel Kodak, Zeiss, Leitz, Nikon, Canon, Polaroid og Hasselblad. Disse trykksakene, som i dag i stor grad er historie, byr på fakta om teknologiske nyvinninger og kuriositeter i nostalgisk og ofte munter innpakning.

Åpning søndag 15. 11 kl 14
Direktør Ingrid Nilsson ønsker velkommen
Kunstnerisk innslag v/Duo Gvito, en av Norges ledende gitarduoer
Åpning v/Jens Petter Kollhøy, leder Norsk Fotohistorisk Forening – Preus museums venner

Gratis buss tur/retur Borggården Oslo Rådhus/Preus museum kl 12/16.30

Preus museum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar