Fra King til Obama

Høstens store satsing på Nobels Fredssenter, utstillingen Fra King til Obama, åpner fredag 25. september. Med fredsprisvinneren Martin Luther King jr. som midtpunkt, løfter Fredssenteret frem den amerikanske borgerrettskampen på 1950- og 60-tallet.


USA. North Carolina. 1950.
Foto: Elliott Erwitt/Magnum Photos


I utstillingen får publikum oppleve stemningen fra en tid som forandret Amerika. Historiske fotografier, taler, musikk og filmer presenterer Martin Luther King jr. og borgerettskampen. Publikum kan ta med en bit av utstillingen hjem, ved å laste ned musikk og taler på mobilen.


USA. Birmingham, Alabama. 1963. Arrest of a demonstrator.
Foto: Bruce Davidson /Magnum Photos


- Voksne og barn vil få utbytte av å besøke utstillingen sammen, sier direktør ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen. Foreldre og besteforeldre husker den amerikanske borgerrettighetskampen, og de unge fulgte Obamas valgkamp gjennom media og på nettet.

I 1964 mottok King Nobels fredspris. Han var da 35 år gammel, og til da den yngste som noen gang hadde mottatt fredsprisen. Borgerrettsbevegelsens slagord ”Du skal ikke gjengjelde vold med vold” sto sentralt i begrunnelsen fra Den norske Nobelkomité.

Martin Luther King Jr. og borgerrettighetsbevegelsen banet veien for Barack Obamas historiske valgseier som den første ikke-hvite president i USA.

- Det er mange åpenbare fellestrekk mellom King og Obama, både i deres verdier, retorikk og gjennomslagkraft. Det har vært inspirerende og interessant å skape en aktuell utstilling basert på sentrale historiske hendelser, sier Bente Erichsen.


USA. New Mexico. Albuquerque Convention Center. Barack Obama rally. February 2008.
Foto: Paolo Pellegrin /Magnum Photos


Utstillingsperiode: 25. september 2009 til 11. april 2010.

Utstillingen er støttet av Telenor Group og Institusjonen Fritt Ord og er produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Magnum Photos.

Nobels Fredssenter - Fra King til Obama - Fra King til Obama

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar