Slutt for Kodachrome

En ganske så ikke-digital nyhet: Kodak varsler at det er slutt på produksjonen av Kodachrome, en positiv fargefilm som har vært i produksjon siden 1935. Filmen og fremkallingsprosessen er helt spesiell i og med at fargene registereres i separate lag, noe som har medført at Kodachrome har blitt kjent for å beholde fargene mye lengre enn andre typer film.

Historikken

Kodachrome ble oppfunnet av Leopold Godowsky, Jr og Leopold Mannes og ble først produsert som 16 mm film i 1935, og 8 mm og 35 mm film (135) i 1936. Dette gjør den til den fargefilmen som har vært lengst i produksjon.

I begynnelsen var filmhastigheten på bare 8 ISO, men i 1960 kom 25 ISO, og i 1966 kunne filmen også leveres med 64 ISO. I 1986 filmen ble også en versjon på 200 ISO levert.

Kodachrome har utmerket seg ved skarphet, holdbarhet og presis fargegjengivelse. Fremkallingsprosessen (K-14) er imidlertid svært krevende, noe som medførte at tjenesten kun har blitt leveret av svært få laboratorier. I de siste årene har bare Kodachrome 64 vært i produksjon, og filmene må sendes til USA for fremkalling.

I løpet av 1990-tallet ble Kodachrome langt på vei utkonkurrert av Fujifilm Fujichrome Velvia som profesjonelle fotografers foretrukne valg av fargefilm. Velvia bruker en enklere prosess (E-6) og er i satnd til å levere mer mettede farger.

Selv om filmtypen har åpenbare kvalitetere er salget i dag blitt for lite til at det rettferdiggjør videre produksjon. Fotografer har signalisert at de ønsket mer moderne film, eller de har gått over til digital fotografering.

Du kan se en rekke bildeksempler på Kodaks side A Tribute to KODACHROME : A Photography Icon.Hør hva Steve McCurry og Peter Guttman forteller om hostorien:

Kodachrome.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar