Leica M8.2

Leica er et spesielt merke, som henvender seg til profesjonelle, men også de som er ute etter et kamera som signaliserer status. Leica M8.2 er videreutvikling av Leicas digitale rammesøkerkamera, og M8.2 kommer nær opp mot den berømte lukkeren til dens analoge forløpere.

Leica M8.2 er utstyrt med en CCD bildesensor på 18x27mm, now aom gir en cropfaktor på 1,33.

Et rammesøkerkamera skiller seg fra speilreflekskamera ved at det mangler speilmekanisme, prisme og mattskive. Hele speilhuset kan dermed fjernes og kamerahuset kan bygges svært kompakt. Når speilsøkeren er borte kan avstanden fra bajonettfatning til bildebrikke gjøres mye kortere, noe som medfører at objektiver med god lysstyrke kan bygges svært kompakte. Dessuten kan vidvinkelobjektivene konstrueres langt enklere, uten retrofokus.

Det bør imidlertid sies at disse fordelene kan oppnås uten en egen rammesøker, slik tilfellet er for speilløse systemkameraer som Panasonic G1 og GH1, samt kommende Olympus E-P1.

Når det gjelder Leica M8.2 har Geir Brekke gjort seg noen erfaringer på Foto.no. Han oppsummerer blant annet som følger:

Å sammenligne M8.2 med DSLR er egentlig irrelevant både når det gjelder ytelse og pris. Rammesøkerkameraet og speilreflekskameraet representerer 2 ulike måter å fotografere på og de har sine sterke og svake sider på ulike områder. Men jeg synes det er synd at det ikke finnes rimeligere alternativer innen digitale rammesøkerkameraer. Jeg tror nemlig at mange flere enn meg ville bli positivt overrasket over hvor tilfredsstillende det kan være å bruke et enkelt kamera der betjeningen fokuserer på det fotografiske. Epson hadde en periode en rammesøkermodell basert på en crop-1,6-brikke med 6Mp, men dette kameraet er ikke lenger i produksjon.
/../
På mange måter er det et paradoks at et så enkelt kamera koster så mye. Men kjøper man Leica M8.2 så kjøper man mer enn et kamera: Man får en helt unik opplevelse med på kjøpet. Dette kameraet har påvirket min måte å tenke fotografisk på. For menneskeheten er nok det en ganske ubetydelig erkjennelse, men for meg har den vært overveldende. Om det samme vil skje med andre som bruker kameraet, er selvsagt umulig å si.
/../
Det er fasinerende å oppdage hvordan det enkle og solide fremdeles kan gjøre et dypt og varig inntrykk i omgivelser der knapper og glansbilder settes i høysetet. De som er i markedet for å kjøpe M8 vet nok både hva de ser etter og hva de kjøper og noen anbefaling synes derfor denne gang å være overflødig. Jeg er nemlig overbevist om at M8.2 vil begeistre alle nye eiere.


Les hele artikkelen på Foto.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar