ReGeneration - 50 photographers of tomorrow

Hva kjennetegner den kamerabaserte kunsten i dag? Hvordan ser unge fotografer på verden? Respekterer de tradisjoner, eller vender de seg vekk fra dem? Lar yngre fotografer seg fortsatt påvirke av klassisk fotografi, eller er de mer inspirert av samtidskunstens tilnærmingsmåter? Jobber de fortsatt i mørkerommet eller arbeider de først og fremst på datamaskiner?

ReGeneration forsøker å svare på disse spørsmålene og viser, gjennom en ny generasjon talentfulle fotografer, at fotografiets kunst er høyst levende i vårt århundre.

"Utstillingen er produsert av Musée de l'Elysée i Sveits, som vi har samarbeidet med tidligere", sier Hanne Holm-Johnsen, konservator hos Preus museum. "Fjorårets sommerutstilling, Ray Metzker Retrospective, kom også fra Musee de L'Elysee, en utstilling som var svært godt besøkt. Vi håper at ReGeneration, som presenterer 50 unge internasjonale fotografer fra alle kontinenter, vil appellere også til yngre fotografer i Norge. Utstillingen gir en ide om vitaliteten i dagens unge fotografi, avslutter Holm-Johnsen."

I forbindelse med utstillingens fremgangsmetode og intensjon uttaler Musée de l'Elysée: Hvordan finner man fram til unge talentfulle fotografer der de fleste av dem ikke har vist eller publisert arbeidene sine? Musée de l'Elysée kontaktet 60 av de beste fotoskolene i verden, og ba hver av dem om å sende 10 porteføljer valgt ut blant deres mest lovende studenter – studenter som fortsatt var under utdanning eller som var nylig uteksaminerte. Hundrevis av kandidater sendte inn arbeider. Museets kuratorteam foretok utvelgelsen med ett hovedspørsmål for øye: Vil denne fotografen være kjent i løpet av de neste 20 årene? 20 år er et kritisk tall idet dagens mest anerkjente fotografer har brukt minst 20 år på å etablere seg via publikasjoner, bøker og utstillinger. Museer som Musée de l’Elysée viser jevnlig etablerte fotografer med 20 - 60 års arbeid og erfaring bak seg. I 2005 feiret Musee de l’Elysee sitt 20 års jubileum, og for første gang i museets historie så man inn i fremtiden og forsøkte å forestille seg hvem som ville være de mest fremtredende fotografene om ca 20 år.

Hva er det reGeneration avslører?

Ofte er analogt fotografi et utgangspunkt for å konstruere bilder. Selv om vi befinner oss i den digitale revolusjonens tidsalder, benytter ikke unge fotografer digitale verktøy ukritisk. Til tross for at det ”avgjørende øyeblikk” blir avvist av dagens fotografer, er det likevel ikke slik at digitalt manipulerte bilder dominerer samtidsfotografiet. Og hva er det som knytter disse 50 unge fotografene sammen? Nysgjerrighet, oppfinnsomhet, avvisning av tradisjonelle sjangre (det er få nakenbilder, ingen tradisjonelle portretter, ikke noe gatefotografi, veldig lite om kropp, ingen heroiske landskap, ingen avgjørende øyeblikk). En verden i farger, selvfølgelig, men også en verden av tvil, usikkerhet og til og med frykt. Men det er svært gledelig å se at dette ikke virker lammende på fotografene i ReGeneration: Tvert i mot, det virker som om denne usikkerheten har en energifremkallende effekt.

Utstillingen er produsert av Musee de l'Elysee, Lausanne, Sveits, kuratert av William A. Ewing, Nathalie Herschdorfer og Jean-Christophe Blaser.

Utstillingsboken er publisert av Thames & Hudson, London og Paris/Aperture, New York, 224 sider.

Åpning søndag 10.5 kl 14

Introduksjon ved William A. Ewing, direktør, Musée de l'Elysée, Lausanne
Offisiell åpning ved den sveitsiske ambassadøren herr Denis Feldmeyer
Presentasjon kl 13 ved Nathalie Herschdorfer, kurator Musée de l’Elysée
En utstilling produsert av Musée de l’Elysée, Lausanne, Sveits

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar