Samsung NX

En av de mest interessante kameraene fra årets PMA-messe er Samsungs NX-kamera, bygget rundt en APS-C bildebrikke. Dette kamerakonseptet ser ut til å kunne bli en direkte konkurrent til Micro Four Thirds fra Panasonic og Olympus, der Panasonics G1 og GH1 er de eneste alternativene foreløpig.

Jeg har tidligere spekulert i hvor lang tid det vil ta før Canon og Nikon kaster sine øyne på dette segmentet (systemkamera uten speilsøker). Dette har potensiale i seg til å bli en betydelig nisje i kameramarkedet, men det er ikke unaturlig at det er nettopp Samsung (og dermed trolig også Pentax) som blir de neste som prøver seg.

De minste merkene har nemlig store problemer med å kapre markedsandeler fra de to store i D-SLR-markedet. Derfor rimer det svært bra at det er disse aktørene som først prøver seg når en ny nisje etableres. De store vil derimot "melke" eksisterende markeder så lenge som mulig.

Samsung gir uttrykk for at de har tro på denne typen kamera. De antyder at dette kan bevege seg fra å være en nisje tiø å utgjøre 20 % av det totale kameramarkedet innen utgangen av 2012. Olympus forventes å komme med minst ett kamera besert på Micro Four Thirds systemkamera, og det vil ikke være det spor merkelig om Pentax kommer med et slikt kamera - da basert på samme objektivfatning som Samsung.

Samsung benytter en bildebrikke i APS-C format, som er nesten 50 % større enn den bildebrikken som Panasonic benytter i G1 / GH1. Ideene som ligger til grunn for de to bak de to kamerasystemene er imidlertid den samme: å kombinere fleksibiliteten til et speilreflekskamera med anvendeligheten til et kompaktkamera. Fordi man fjerner speilet reduseres antall bevegelige deler, samtidig som avstanden mellom bildebrikken og objektivfatningen reduseres med 60 %. Diameteren på objektivfatningen kan også gjøres mindre, noe som i sum medfører en batydelig reduksjon av kamerahusets størrelse.

Til erstatning for mattskiven i en optisk speilreflekssøker bruker "hybrid"-kameraene en elektronisk søkerskjerm, pluss naturligvis permanent Live View på en utvendig LCD-skjerm, slik som i et kompaktkamera.

Prototypen som nå er vist synbliggjør at Samsungs kamera får både automatiske og manuelle innstillinger, motivprogrammer og videoopptak. Kameraet ser også ut til å få en knapp for nedblendingskontroll av dybdeskarphet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar