Norge på speilreflekstoppen

I 2008 økte det totale antall solgte kameraer med 10%, til 542 000. Salg av filmbaserte kameraer endte på 25 stykk. Mens, ifølge en pressemelding fra Fotorådet, passerte salget av digital speilrefleks 107 000.

I Sverige, som har en nesten dobbelt så stor befolkning som Norge, ligger antall solgte speil på 124 000 kameraer. Finland og Danmark har også langt lavere salg av speilrefleks i prosent av totalen, enn Norge.

En viktig og rimelig hobby for stadig flere
I en forbrukerundersøkelse i regi av Fotorådet før jul* oppgav 23% av de spurte at foto var en "viktig hobby" for dem. Ikke overraskende er det speilrefleksbrukerne som svarer dette.

- Det er mange i Norge som anser foto som en viktig hobby. Entusiasmen brer seg også utover til stadig yngre og eldre brukere. Priserosjon og teknologiske nyvinninger er andre hovedårsaker til veksten i nettopp speilrefleks, sier Informasjonssjef i Fotorådet Benedicte Fasmer Waaler.

Fotorådet tror at trenden vil holde seg, og at speilreflekssalget vil øke i volum med ytterligere 15% i 2009. Totalt anslår man et kamerasalg i 2009 på nivå med 2008-salget.

Fotoentusiastene gir nye bildemarkeder
- Vi ser samtidig at speilrefleksbrukerne har en annen adferd i bildemarkedet. Foto er ikke lenger hovedsakelig dokumentasjon og kommunikasjon, men i stigende grad også dekorasjon, sier Waaler.

I forbrukerundersøkelsen i regi av Fotorådet før jul, oppga 19% av nordmenn "fordi jeg ønsker å bruke bildene mine til dekorasjon i hjemmet" som svar på spørsmålet "hva er de viktigste årsakene til at du fotograferer". Her dominerer ikke overraskende speilrefleksbrukerne igjen.

Undersøkelsen viser at hele 95% av de som har laget fotobok eller lerret via internett er fornøyde med produktet, og hele 80 % har planer om å lage det igjen.

- Foto er en relativt rimelig hobby, og bildemarkedet er nærmest motsyklisk - man dyrker de nære ting og har gjerne bedre tid til å ta hånd om bildene sine, i dårlige tider, sier Waaler. sier Waaler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar