Drømmen om Europa

Ungdom har gjennom alle tider ønsket et bedre liv. For noen generasjoner siden drømte de om Amerika. Nå er det Europa som lokker. 13. februar åpner fotografen Rune Erakers utstilling ”Drømmen om Europa” på Nobels Fredssenter.

Drømmen om Europa er blitt til på bakgrunn av åtte forskjellige historier. Historiene skildrer svært ulike utgangspunkt for å trekkes mot Europa, og konsekvensene denne drømmen får. De åtte historiene tar oss fra norske modelldrømmer i Paris, til fotballtalenter i Romania, illegale innvandrere fra Marokko og kulturkollisjon i Algerie, via homofili i Tyrkia, giftemål og sosial mobilitet på Cuba, burmesiske kvoteflyktninger i Malaysia og til slutt til Øst-Afrikansk Idol i Zambia.

Utstillingen forteller om utfordringer og mål, om hvor like ungdommer er og hvor ulike forutsetninger de har for å realisere drømmene sine. Utstillingen fremmer refleksjon omkring temaer som mangfold, menneskerettigheter, diskriminering, kjønn, kulturell forståelse, migrasjonspolitikk og internasjonal lov.

Samtidig som utstillingen på Nobels Fredssenter åpnes lanseres fotoboken med samme tittel fra Forlaget Press.

Rune Eraker arbeider innenfor klassisk europeisk dokumentarfotografi, på grensen til kunstfotografi. Han har de siste 20 årene reist i konfliktområder i Asia, Afrika og Latin-Amerika, og har arbeidet som fotograf siden 1981. Eraker har hatt flere separatutstillinger i inn- og utland, og har gitt ut to fotobøker.

Utstillingen består av 70 svart/hvitt-fotografier i storformat. Tekstene hører til fotografiene, og er basert på samtaler med ungdommene på bildene. Skribentene er Rune Eraker, Nefise Øzkal og Jannicke Kampevoll Larsen.

Nobels Fredssenter har siden åpningen i juni 2005 markert seg som en viktig arena for internasjonalt dokumentarfotografi. Utstillingen skal videre til Tromsø Kunstforening, så til Sørlandet Kunstmuseum, før den skal vises internasjonalt.

Alle fotografier: Rune Eraker
Scenografi: Christine Lohre
Lys: Sverre Randin

Nobels Fredssenter - nyhetssaker - Drømmen om Europa

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar