Nikon D90

Nikon D90 er det første D-SLR i mellomklassen som tilbyr filmfunksjon som lar deg ta opp i HD-kvalitet (720p). Kameraet har arvet bildekvaliteten og mange av funksjonene fra Nikon D300, samt LCD-skjerm fra D700.

Bildekvaliteten er fremragende, men det blir en vurdering hvorvidt D90 er verd prisforskjellen i forhold til D60, eller om en skal ta skrittet opp til D300. Videofunksjonen er D90s unike egenskap blant Nikonkameraene, men denne funksjonen fungerer kun uten autofokus, noe som medfører at bruksområdet blir relativt beskjedent.

Foto.no har testet Nikon D90:

D90 har en rekke muligheter for fininnstilling og personlig tilpasning av fil- og bildekvalitet. Man kan gjøre individuelle innstillinger for hvitbalanse, kontrast, fargemetning og oppskarping. Man kan også stille inn ulike parametre i Active D-Lightning, justere inn ulik grad av støyreduksjon ved høy ISO, samt vignetteringskompensasjon dersom den optikken man bruker krever det.

Opptak rett til JPG har altså mest nytte av kameraets komplekse innstillingsmuligheter. Grunnkvaliteten er så god og mulighetene for å tilpasse konverteringsprosessen så mangfoldig, at for dem som virkelig har de riktige kunnskapene og forstår å utnytte potensialet i de ulike parametrene, gir D90 mange muligheter. JPG kan synes enklere, men samtidig skal man være klar over at pga. JPG-filens reduserte digitaloppløsning i forhold til RAW-filen (8bit=256 tonetrinn kontra 12bit=4096 tonetrinn). Dessuten har RAW-filen en utvidet eksponeringstoleranse i høylysene og gjør man opptak kun til JPG, lar man faktisk mye av den latente bildekvaliteten gå til spille.
/../
Alt i alt virker Nikon D90 veldig overbevisende. Hvis man tar seg tid til å lære seg alle finessene, er det også veldig fleksibelt i bruk. Det er raskt. det kan tilpasses mange ulike brukssituasjoner og det tilbyr de aller fleste muligheter enhver fotograf kan ønske seg. Jeg liker spesielt godt at det har en slik kompakt størrelse og det fremstår i dag som et mini-D300. Mitt ønske er at Nikon tar 24x36mm-brikken fra D700 med tilhørende speilhus og pentaprisme og bygger inn i den samme kompakte kamerakroppen som D90 har. Da hadde vi hatt et mini-D700, og da hadde jeg antakelig konvertert til Nikon.

Følelsen av å bruke ett solid og kapabelt verktøy er god i de aller fleste situasjoner. Jeg synes at D90 er et gjennomgående sympatisk kamera og det vil nok også tilfredsstille dem som driver med mer actionpreget fotografering enn undertegnede. Det jeg setter mest pris på er den kompakte størrelsen i kombinasjon med den gode filkvaliteten, spesielt i det lave ISO-registeret.

D90 anbefales til alle dem som ønsker seg et kapabelt kamera med imponerende bildekvalitet i et kompakt, funksjonsrikt og relativt rimelig kamerahus.


Les hele testen på Foto.no.

Kommentarer