Verdens største Robert Mapplethorpe-samling

Penger går gjerne ikke hånd i hånd med dristig smak, men det kan se ut til at Stein Erik Hagen er et unntak i så måte. Dagbladet forteller at han ti år har bygget opp verdens største samling av Robert Mapplethorpe fotografier. Rundt 20 av bildene ble vist på årets Nordic Lights, fotofestivalen i Kristiansund, uten at det da ble gjort kjent hvem som eide dem.

Skjønt kanskje er det en pengegreie dette også: "Man må jo ha en omstridt kunstner hvis man skal samle på samtidskunst. Det gir jo oppmerksomhet og gjør at kunsten stiger i verdi", sier Hagen til Dagbladet. Samling kan være verdt flere titalls millioner kroner.

Det er de homoerotisk bildene som har gjort Robert Mapplethorpe kjent, samt til et yndet hatobjekt. Et eksempel på disse bildene er «Man in Polyester Suit».

- Mapplethorpe er helt outstanding. Du ser med en gang at det er hans bilder. Estetisk er han suveren, men han var også en innmari god fotograf teknisk. Blant annet framkalte han alle bildene selv, og de er ikke kopiert opp etter hans død, sier Hagen.

Norske kunstmuseer kan godt tenke seg å stille ut Stein Erik Hagens Mapplethorpe-bilder. Direktør ved Preus fotomuseum, Jonas Ekeberg, kunne tenke seg å stille ut Mapplethorpe-bilder.

- Mapplethorpe bruker fotografiet for alt det er vært. Han viser skjønnhet i det andre i utgangspunktet avviser, og har laget noen minneverdige portretter av nakne menn som har satt spor etter seg. Med en klassisk formspråk kommenterer han aktuelle kjønnspolitiske spørsmål, sier Ekeberg.

- Først i det siste tiåret har samlerne anerkjent Robert Mapplethorpes talent. Fra å være kjent som utelukkende en portrett-, naken- og blomsterfotograf, har tallrike utstillinger og bøker vist oss en svært mangfoldig kunstner som engang ikke ønsket å bli fotograf. Det ble han først da han fikk en polaroidkamera og ble tilbudt jobb i Andy Warhols magasin, Interview, sier Genevieve Janvrin ved auksjonshuset Phillips de Pury i London til Dagbladet.

Kommentarer