Test av Nikon D90s videofunksjon

Det var trolig flere enn undertegnede som hevet øyenbrynet da det ble klart at Nikon ahdde bygd inn en mulighet for HD-video i kommende D90. NRKbeta har testet nettopp denne funksjonen på Nikon D90s, og slår fast at det er mye spennende med Nikons D-Movie implementering.

Noe er det riktignok å sette fingeren på, blant annet begrensningen som medfører at det kun er mulig med 5 minutters video-opptak i slengen (20 minutter på de to lave kvalitetene). Under videoopptak er dessuten blender og lukkertid er hel-automatisk, men en kan oppnå en viss styring ved å holde inne "play-knappen" og stille "lyset" trinnvis opp og ned med pilene. Det er også mulig å sette kameraet i "AE-lock" modus, og dermed ha en viss kontroll over eksponeringen.

D90 kan ta opp video i 3 forskjellige kvaliteter: 320×216px, 640×424px og 1280×720px, sistnevnte med 24 bilder i sekundet med progressiv scan. Det er ikke mulig å styre bitrate, eller kvalitet på noe som helst vis.

Man er låst til den komprimeringen som Nikon har bestemt. Kameraet tar opp i AVI container med Motion JPEG (Apple OpenDML JPEG) kodek.

Klippene preges da også av den kraftige komprimeringen:

Lyden er alltid en svakhet ved video på fotoapparater. D90 har en liten mikrofon på framsiden, men lyden det er i stand til å ta opp er ifølge testen overraskende bra.

Oppsummering
Nikons introduksjon av D-Movie er et velkomment skritt i riktig retning. Til å være første generasjon har Nikon gjort mye riktig, selv om ikke alt er helt i mål. Videoen er knallhardt komprimert, og vi savner muligheten til å kunne stille bitrate på videoen, samt mer manuell kontroll på lys. Kvaliteten på videoen er likevel overraskende bra, til tross for den lave bitraten.

NRKbeta - test av Nikon D90 med hensyn på video

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar