Panasonic Lumix G1

Panasonic blir med Lumix G1 den første produsenten som lanserer et systemkamera basert på Micro Four-Thirds (med en ganske anderledes utforming enn det minikameraet tidligere rykter har tydet på).

Den nye standarden reduserer imidlertid kameraets størrelse og vekt betraktelig sammenlignet med tradisjonelle digitale SLR-kamera. I stedet for speil og mattskive får G1 en elektronisk søker med 1,44 millioner bildepunkter. Kameraets elektronikk er ellers sammenlignbar med et kompaktkamera.

G1 får utbyttbart objektiv - noe Panasonic kaller Lumix G Micro System. To objektiver lanseres samtidig med G1, et 14-45 mm (tilsvarende 28-90 mm) og et 45-200 mm (tilsv. 90-400 mm). Begge objektivene blir utstyrt med optisk bildestabilisator.

Lumix G1 blir utstyrt med en Live MOS bildebrikke med 12 megapiksler, støvfjerning og en utvippbar og dreibar LCD-skjerm, på samme måte som på Panasonics speilreflekskamera - L10.

Pussig nok har ikke G1 mulighet for videoopptak. Kamerakonstruksjonen burde gjøre det mulig å hente ut video i høy oppløsning, og når en ser hva Nikon har oppnådd med video i sitt nye D90 er dette en funksjon som ville tjent Panasonic i konkurransen.

Pressemelding fra Panasonic Nordic:

Det globale markedet for digitalkameraer med utbyttbart objektiv fortsetter å vokse, men det finnes fortsatt en allmenn utbredt oppfatning om at digitale SLR-kameraer er store, tunge og lite håndterlige. Dette har resultert i at kompaktkameraer i mange tilfeller har blitt foretrukket. Panasonic har nå utviklet mer kompakte og lettere digitalkamera med utbyttbart objektiv med den nye standarden Micro Four Thirds System.

Det som først og fremst skiller Micro Four Thirds System-standarden fra tidligere er cirka 50 % kortere avstand fra objektivfatning til bildesensor, cirka 6 mm mindre diameter på objektivfatningen og elleve elektriske kontakter i objektivfatningen i stedet for ni - for fremtidige løsninger og funksjoner. Både kamerahuset og objektivet er mindre, spesielt når det gjelder vidvinkel- og langzoom. Brukeren kan montere sin nåværende Four Thirds System-objektiv på kamerahuset ved hjelp av en adapter. Til sammen med en speilløs struktur som forminsker kamerahusets størrelse dramatisk, er Lumix G1 lett å bære og håndtere på grunn av elektronisk Full-time Live View Finder isteden for tradisjonell optisk søker.

Gjennom å kombinere ett mindre kamerahus med avanserte kamerafunksjoner som er like brukervennlige som hos kompaktkameraer, endrer G1 på den gamle forestillingen om at digitale SLR-kamera er store, tunge og lite håndterlige.

G1 er verdens første kamera som benytter seg av den nye standarden Micro Four Thirds System, og tross den ultrakompakte designen er det utrustet med mange funksjoner som sørger for god brukervennlighet. Lumix G1 har innstillingen iA (Intelligent Auto), en egenskap som tidligere har gjort suksess i Lumix digitale kompaktkamera. iA-innstillingen har en rekke funksjoner - blant annet AF Tracing, Face Detection (ansiktsgjenkjenning), Intelligent ISO Control og Intelligent Exposure - som betyr at till press 3brukeren kan ta bilder med best mulig innstilling hver gang de fotograferer.

Det nye kamerahuset bryter med SLR-kamera-konvensjoner ved at det finnes i flere farger - fra tradisjonell svart, til rød og blå.

Live MOS-sensoren gir brukeren fordeler med Full-time Live View både når de bruker LCD-skjermen og når de ser gjennom søkeren. Bak den eksepsjonelle bildekvaliteten finnes en 12.1 megapiksel sensor av typen 4/3 som kan skilte med et bredt dynamisk omfang og lavt strømforbruk.

Ettersom at støv som kommer inn i kameraet er et problem med alle kameraer med utbyttbart objektiv har Panasonic utrustet G1 med et ultralydfilter som forhindrer at støv og andre fremmedelementer setter seg fast i bildesensoren. Kameraet har også en mini HDMI-utgang for enkel tilkobling til andre enheter.

Lumix DMC-G1 er en helt ny type digitalkamera med mange funksjoner. Spesielt personer som aldri har benyttet et kamera med utbyttbart objektiv, eller de som har prøvd men som ikke synes det var funksjonelt, kan ha glede av den lett håndterlige G1s muligheter for kreativ fotografering.

Nøkkelfakta:
  • Full-time Live View and Contrast AF
  • Ultra kompakt speilreflekskamera - takket være Micro Four Thirds System
  • Intelligent Auto Mode
  • Mye tilhør
  • HDMI-utgang
  • 12.1 megapiksler
  • Finnes i fargene sort, rød og blå
Du kan lese Kai Thons førsteinntrykk på Digit.no.
Veiledende utsalgspris: 6 800,- m/LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-F5.6 ASPH./MEGA O.I.S.
Lansering i slutten av oktober.

1 kommentar:

  1. Panasonic Lumix G1 HD er allerede varslet. Dette vil være en versjon med mulighet for opptak av HD-video.

    SvarSlett