Olympus E-520

Olympus E-520 er oppgradering av forgjengeren E-510, men tilbyr svært mye for pengene. 10 megapiksler, bildestabilisator, støvfjerning og en mengde nyttige funksjoner. Nytt med E-520 er større LCD-skjerm med høyere oppløsning, kontrast-AF ved Live View, ansiktsgjenkjenning samt serieopptak med 3,5 b/s.

Mest for pengene gir Olympus E-520 i sett med zoomlinsene 14-42 mm og 40-150 mm, noe som koster i underkant av 7000,- kroner.

Digit.no har testet Olympus E-520, og konkluderer som følger:

Når man ser hva Olympus E-520 har å by på og hvor kompetent det er i bruk, er det merkelig at det ikke har større markedsandel i forhold til billigmodellene fra Canon og Nikon, som dominerer markedet.
/../
Kameraet har langt flere valg for finjustering av hvitbalanse, eksponering, kontrast, støybegrensning og oppløsning/kvalitet enn noen andre kameraer i klassen, fremragende brukervennlighet takket være innstilling fra LCD-skjermen, usedvanlig mange motivprogrammer, fleksibel lysmåling, RAW-konvertering og JPEG-justering i kameraet, samt raske kamerafunksjoner både for autofokus, serieopptak, lagring og avspilling. Selv om kontrastbasert autofokus ved Live View går relativt langsomt, har E-520 en rekke unike funksjoner ved bruk av levende opptaksbilde, som simulert visning av eksponeringen, opptil 10x forstørret bilde ved manuell fokus og meget vid betraktningsvinkel.

Den virkelig betydelige svakheten ved E-520 er søkeren, som er vesentlig mindre enn hos konkurrentene. Bare tre fokuspunkter er langt færre enn hos konkurrentene, men har liten praktisk betydning. Ved Live View har E-520 hele 11 valgbare målepunkter. Bildekvaliteten er gjennomgående meget bra, men mindre bildebrikke enn hos konkurrentene medfører en tanke mer bildestøy (dog vesentlig bedre enn forgjengerne). Min bønn til Olympus er at de snarest får bukt med problemene ved blitzfotografering. Samtlige modeller jeg har testet i årenes løp har vesentlig dårligere presisjon enn hos de andre produsentene, anført av Nikon, som Olympus bør bruke som forbilde.

Konsekvensen av en mindre bildebrikke er de begrensningen den byr på, som litt mer bildestøy ved høy lysfølsomhet og en tanke snevrere kontrastomfang. For en kresen fotograf vil det være vesentlige punkter, men hvor stor vekt man skal legge på disse faktorene i et amatørkamera, vil det sikkert være delte meninger om.

På tross av at Olympus E-520 er mindre, lettere og mer brukervennlig enn sine rivaler, er det klassens suverent mest allsidige. Kameraet har alle de funksjonene og finessene et moderne kamera bør ha, men har i tillegg funksjoner som gjør det nesten like fleksibelt og velustyrt som et profesjonelt kamera. Det arbeider raskt og effektivt, det leverer generelt meget høy bildekvalitet og har en meget gunstig pris. Jeg vil også fremheve at en betydelig fordel med Four Thirds er at man får et bredt utvalg av objektiver, som delvis er betydelig mindre og lettere enn tilsvarende objektiver til andre systemer, de er generelt mer lyssterke, holder gjennomgående høyere optisk kvalitet og koster gjerne mindre.


Les hele testen hos Digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar