Leica European Publishers Award

Leica Camera AG, Solms og de europeiske forleggerne Actes Sud (Frankrige), Apeiron Photos (Hellas), Dewi Lewis Publishers (UK), Edition Braus im Wachter Verlag (Tyskland), Lunwerg Editors (Spania), Peliti Association (Italia) og Mets & Schilt (Holland) har valgt vinneren av "Leica European Publishers Award for Photography 2008". I tillegg til å få bokprosjektet trykt vinner den danske fotografen Jacob Aue Sobol 10.000 Euro i kontanter og et Leica M8 kamera. Prisen blir utdelt under Arles fotofestivalen, 8.-13. Juli 2008.

Jacob Aue Sobol besøkte Tokyo første gang våren 2006. Bildene i hans vinnende bokprosjekt er en samling av visuelle inntrykk og møtet med storbyen. Han begynte med å ta bilder på gaten og ble fascinert over den kompakte og begrensete virkeligheten han fant der. Istedenfor å beundre silhuetten og den endeløse svermen av mennesker, begynte han å se på de trange smugene og enkeltmennesket i byen som både tiltrakk og frastøtet ham. Jacob Aue Sobol fokuserte på de personlige og emosjonelle aspektene av befolkningen: hans mål var å ta helt personlige bilder av livet i Tokyo. Hans hovedinteresse lå i det laget av folket som ikke umiddelbart oppdages, men som allikevel er med på å forme omgivelsene og gi livet i Tokyo sin spesielle karakter.

Født i København i 1976, Jacob Aue Sobol har bodd i Tokyo siden 2006. Etter studier ved European Film School, studerte han fra 1998 ved Fatamorgana, "Danish School of Documentary and Art Photography", hvor han utviklet sitt fotografiske språk som først manifesterte seg gjennom hans bilder fra Tiniteqilaaq i øst Grønland. Han var der i tre år fra 1999, hvor han tilbrakte mesteparten av tiden sammen med venninnen Sabine og hennes familie. Her ble han kjent med livet til fiskerne og fangstfolket. Boken med bildene, "Sabine", ble publisert i 2004 og nominert til den tyske børsens fotopris det følgende året. Sommeren 2005 reiste han til Guatamala med et filmselskap for å lage en dokumentar om en ung Maya pike og hennes første reise på sjøen. Fotoserien han tok det påfølgende året, i fjellene i Guatamala, dokumenterte livet til familien Gomez-Brito og vant første pris i "Daily Life Stories" kategorien i World Press Photo 2006. Jacob Aue Sobol ble medlem av Magnumfotografene i 2007.

"Leica European Publishers Award" har vært et av Leica Camera AG kulturprosjekter helt siden 1994. Denne årlige fotoprisen er en av de mest prestisjefulle fotobokprisene i Europa. For å kunne delta må fotoprosjektet være avsluttet, upublisert og i bokform. Det vinnende prosjektet blir publisert og trykket i et opplag på 5000 bøker av de deltagende utgiverne på deres språk og i de respektive land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar