Nikon D3

Nikon D3 har posisjonert seg som noe av det feteste man kan få for penger på kamerafronten, om enn med unntak av mellomformatkamera til fantasipriser. D3 koster riktignok 45 tusen, og de for kamerahuset alene, men alt er relativt: for en profesjonell bruker er dette en ganske beskjeden prislapp.

Nikon D3 er det første Nikon-kamera med CMOS bildebrikke i FX-format, og det første kameraet Nikon leverer med Live View. D3 er også har også en lysfølsomhet på absurde ISO 25600. Legg til serieopptak med 9 b/s og mye mer...

For oss med noe mer moderat økonomi må nok D3-ytelser vente i noen år. En god trøst er imidlertid Nikon D300, som også er et fantastisk kamera med noen av de samme egenskapene som D3.

Digit.no har testet Nikon D3 og konkluderer blant annet som følger:

Valget av FX fullformat er åpenbart etter påtrykk fra brukerne, slik at de kan bruke sin objektivpark fullt ut, uten å tenke på beskjæringsfaktoren, men det er nok også viktig for Nikon å markere at de ikke har tenkt å standardisere sine kameraer til DX-formatet. 12 Mp bildeoppløsning synes å være nøkkelordet for Nikon D3. Det gir en unik kombinasjon av rasjonell bildeoppløsning på den ene siden, med førsteklasses bildekvalitet og raske ytelser på den andre.

Live View er et "must" i våre dager, skjønt jeg er ikke så sikker på at så mange brukere føler behov for finessen. For å gjøre funksjonen virkelig effektiv, burde skjermen desuten vært utvippbar. Bortsett fra det, er D3 optimalisert til minste detalj, basert på ønskemål fra brukerne, gjør D3 til et drømmekamera å jobbe med. Ergonomien er eksemplarisk, brukervennligheten likeså, selv om jeg syns Nikons menyer er mindre oversiktlige enn f.eks. Canons.

En negativ konsekvens av FX-formatet er at størrelsen og vekten av kamera og objektiver blir betydelig høyere. Prisen også, naturligvis. Mange halvprofesjonelle bør nok derfor følge hodet (og lommeboken) framfor hjertet, og seriøst vurdere om de heller bør satse på lillebroren D300, som i hovedsak byr på nesten like høy bildekvalitet og ytelser, men til en vesentlig lavere pris, vekt og størrelse.

Isolert sett kan man si at 45.000 kroner er veldig mange penger for et kamera. For en profesjonell fotograf, som er vant til at skikkelig kameraverktøy ligger i denne prisklassen - og oppover - er ikke prisen avskrekkende, snarere tvert om. Aldri før har en profesjonell fått så mye for pengene som med Nikon D3.


Les hele testen hos Digit.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar