Fotobokhaier inntar Norge

D2 har intervjuet Martin Parr om jakten på det ene fotoboken han følte han manglet i livet: Den brasilianske gatefotografen Sergio Larrains fotokatalog «The Rectangle in the Hand» fra 1958.

Av de 240 bøkene som Parr valgte til sitt utvalg av etterkrigstidens beste fotobøker i den omtalte «The Photobook: A History Vol. II» (Phaidon 2006) manglet han bare Larrain i sin egen samling.

Martin Parr er en av verdens mest berømte fotografer. Samtidig er han en av de viktigste operatørene på et hett internasjonalt marked for fotobøker. En voksende interesse for fotografi blant verdens kunstelskere kombinert med billigere trykketeknologi har ført til at det publiseres flere fotobøker enn noen gang.

Tidligere har produksjonen av fotobøker vært så dyr at de fleste utgivelsene kun har kommet i opplag på maksimalt noen få tusen, med det resultat at det er blitt eksepsjonell rift om de bøkene som har gjort spranget til å bli samlerobjekter. Samtidig har de høye prisene på kunst drevet mange samlerspirer over til fotobøkenes verden.

Martin Parr har samlet på fotografibøker siden han for første gang bladde opp i Robert Franks «The Americans» på begynnelsen av syttitallet.

- Robert Frank åpnet øynene mine for fotografiets potensial. Han viste at dette mediet kan tolke følelser i tillegg til å beskrive steder. Jeg elsker den intimiteten som ligger i en god fotobok. De kan eksplodere rett i ansiktet på deg, sier Parr, og understreker at fotoboken er enhver fotografs viktigste inspirasjonskilde.

- Den beste grunnen en fotoboksamler har for å komme til Norge er å oppdage sjeldne skatter i bokhandelen, rett foran øynene på et intetanende publikum, sier Martin Parr, her med en utgave av fotoboken "Captured by Norway".

Den labre norske fotointeressen reflekteres også i antall fotografer som lager gode fotobøker, mener Parr. Den eneste norske fotografen som har fått plass i «Photobook» er Dag Alvengs ensomme nattevandringer på et psykiatrisk sykehus, dokumentert i boken «Asylum» fra 1986.

D2 - Fotobokhaier inntar Norge

Kommentarer