Larry Fink - "Social Graces"

Fotogalleriet tilbyr et gjensyn med den amerikanske fotografen Larry Finks vintage fotografier fra 1970-tallet. Bildene stammer fra kunstnerens mest kjente serie, Social Graces, som ble vist på Fotogalleriet for nærmere 30 år siden. De ikoniske svart-hvitt fotografiene kaster et satirisk blikk på et lite utsnitt av amerikansk sosialhistorie og på klasseskiller og sosiale stereotypier i 70-tallets USA. Her møter vi blant annet overklasseliv på Manhattan; sosietetsball, utstillingsåpninger og nattklubbscener på Studio 54.

Fotografiene er kjennetegnet av skarpe og nesten barokke kontraster mellom lys og skygge, fortettete komposisjoner og nærgående, intime utsnitt. Sanseligheten i overflater og tekstur er fremtredende. Fink er fremfor alt inspirert av George Grosz og Max Beckmanns politisk motiverte maleri, som kombinerte politisk brodd med en empatisk humanisme. Hans snapshotestetikk har mye til felles med hans samtidige venner og kollegaer Diane Arbus, Wegee, Garry Winogrand og ikke minst Lisette Model, som han studerte under. De subjektive dokumentarfotografiene er utpreget filmatiske, de zoomer inn bevegelse, handling og blikkutvekslinger. Fotografen opptrer som en usynlig tilskuer og kameraet fremstår nærmest som en slags forlengelse av ham selv. Med Social Graces gir Fink oss et sylskarpt og samtidig humoristisk klasseportrett.

Larry Fink (f. 1941) bor og arbeider i New York, der han også virker som professor i fotografi ved Bard College. Han inngår i en rekke prestisjetunge kunstsamlinger og har blant annet mottatt utmerkelsene Guggenheim Fellow og National Endowment of the Arts Fellow. Fink har utgitt en rekke fotobøker samt arbeidet i en årrekke for magasiner som Vanity Fair og The New Yorker.

24. november – 9. desember 2007
Åpning lørdag 24. november kl. 14 – 16

FOTOGALLERIET - ARKIV

Kommentarer