Årets filmfest i Haugesund

Lørdag 18. august, åpner Kulturministeren den 35. norske filmfestivalen. Deretter erPetter Næss først ute med verdenspremiere på Tatt av kvinnen.

Festivalen har invitert den legendariske film noir-dronningen Lauren Bacall. Hun er årets hedersgjest.

Festivalen får også besøk av regissør Roy Andersson, som åpner det nordiske filmmarkedet New Nordic Films med sin nye film Du levende tirsdag 21. august, samt stjerneregissør Bille August som tar turen til Haugesund med sin siste film Farvel Bafana.

Søndag 19. august blir det ny jubileumsåpning. Da dras Barnefilmfesten i gang for 20. gang med verdenspremiere på den norske filmen Radiopiratene regissert av Stig Svendsen og produsert av Håkon Øverås.

Den norske filmfestivalen er stolt over at Roy Andersson har valgt å gjeste festivalen. Hans nye film Du levende vises i en festforestilling tirsdag 21. august som også markerer åpningen av det nordiske filmmarkedet New Nordic Films. Den norske filmskaperen Katja Eyde Jacobsens kortfilm Interlude vil få sin verdenspremiere i forkant av Anderssons film.

Irina Palm, regissert av Sam Garbarski, er Den norske filmfestivalens offisielle avslutningsfilm torsdag 23. august. Det er svært gledelig at filmens store stjerne og hovedrolleinnehaver Marianne Faithfull vil være til stede under forestillingen. Irina Palm gjorde stor lykke under Berlinalen tidligere i år.

Filmfestivalen
Europeiske filmer dominerer igjen hovedprogrammet i Haugesund. Nær to tredjedeler av programmet har en europeisk forankring. Men film fra hele verden - i alt 26 ulike land - kan oppleves på festivalen.

Den sorgmuntre danske filmen Kunsten å gråte i kor, regissert av Peter Schønau Fog og fotografert av vår egen Harald Paalgard, har hatt stor suksess i hjemlandet. Filmens hovedrolleinnehaver Jesper Asholt, som vi kjenner fra filmer som Mifunes siste sang og Oskar og Josefine, kommer til festivalen.

Fra Tyskland kommer blant annet Falskmyntnerne i Sachsenhausen, basert på den sanne historien om en av verdenshistoriens største falskmyntoperasjoner. Festivalen får besøk av filmens regissør Stefan Ruzowitzky og hovedrolleinnehaver Karl Markovics.

Iren Reppen har en ledende rolle i den tyske filmen Der letzte macht das Licht aus! , en komedie om arbeidsløse tyske bygningsarbeidere som vil til Norge. Hun kommer til Haugesund sammen med regissøren Clemens M. Schönborn.

Farvel Bafana er en samproduksjon mellom ikke mindre enn fem europeiske land i tillegg til Sør-Afrika. Stjerneregissør Bille August gjester festivalen med sin film om Nelson Mandela og hans fangevokter gjennom tjue år.

Mye spennende skjer i Romania, og Gullpalmevinneren i Cannes, 4 måneder, 3 uker og 2 dager er med i hovedprogrammet. Fra Cannes kommer også russiske Forvist med vår egen Maria Bonnevie i den kvinnelige hovedrollen.

Italia, som Den norske filmfestivalen har hatt et mangeårig samarbeid med, står sterkt i årets festivalprogram med mange filmer, og tilreisende regissører og skuespillere. Søndag 19. august innledes sideprogrammet Cinema Italia med Riparo, et trekantdrama elegant og håndfast regissert av Marco S. Puccioni. Han kommer til festivalen sammen med hovedrolleinnehaver Maria de Medeiros – kjent fra filmene Pulp Fiction og Henry and June. Den bittersøte Liscio, om en liten gutt som prøver å finne den perfekte mann for moren sin, er regissert av Claudio Antonini. Han gjester festivalen sammen med en av Italias store stjerner, Laura Morante, og den unge skuespilleren Umberto Morelli.

Den legendariske svenske filmskaperen Stefan Jarl gjester festivalen som hovedinnleder for årets Amandaseminar med tema dokumentarfilm på kino, lørdag 18. august. I forlengelse av seminaret blir det britisk mestermøte mellom den kjente journalisten Derek Malcolm og ikke mindre kjente skuespilleren Brian Cox.

Men vårt eget land er også representert under filmfestivalen. Erling Borgen kommer med sin ferske dokumentarfilm fra Aserbajdsjan, I skyggen av Statoil, som skal vises på TV2 senere i høst. Dessuten vil tre norske kortfilmer få verdenspremiere i Haugesund under sideprogrammet Kort og godt. Trine Vollan kommer med Vente på et barn i Stockholm, Katja Eyde Jacobsen med tidligere nevnte Interlude, og Torfinn Nag med One Road.

Fra Vestlandet kommer 5 grøss i regi av Pål Jackman, Susanne Falkum Løvik, Marius Soma, Therese Jacobsen og Bobbie Peers vil kunne oppleves som utekino på Maritim Scene kl. 23.00 søndag 19. august.

Barnefilmfesten
Barnefilmfesten fyller 20 år og feirer det med tidenes bursdagsfest! At vi i år igjen har en norsk åpningsfilm, gjør jubileet ekstra hyggelig, og det er svært gledelig å kunne presentere Stig Svendsens Radiopiratene. En fartsfylt actionfilm som hele familien vil sette pris på.

Etter åpningen søndag 19. august inviteres det til bursdagsfest og åpning av en fotoutstilling. Den er satt sammen av Sigurd Moe Hetland som har fotografert Barnefilmfesten gjennom 20 år.

Også i år dominerer animasjonsfilmene Barnefilmfesten. Rottatouille er nok et mesterstykke fra Pixar, og det grønne trollet er tilbake i storform i Shrek 3. Ikke minst vil Miyazakis klassiske perle Kiki – Den lille heksa sikre at årets program vil begeistre animasjonselskere.

Skandinavia befester sin posisjon som produsenter av kvalitetsfilmer for barn. Fra Danmark kommer det to grøssende science fiction-filmer, Vikaren og De fortapte barns øy, som begge vil holde barn (og voksne) fastlimt til stolen med vidåpne øyne. Det norske kortfilmprogrammet er på plass, med fire filmer som alle tematiserer det å skulle passe inn og finne sin egen identitet. Til slutt, men ikke minst, er det en glede å kunne presentere Petter Næss’ nye barnefilm Hoppet. En flott film som på en ypperlig måte forener humor med sårt alvor.

New Nordic Films
New Nordic Films, som i år arrangeres for 14. gang, opplever stadig økende interesse og har etablert seg som ett av de viktigste markeder for nordisk film. 25 nye nordiske filmer vises i markedet under årets festival, og deltakere fra rundt 40 nasjoner kommer for å se dem. Blant deltakerne finner vi flere gode distributører, festivalprogrammerere fra blant annet Tribeca-, Venezia-, Roma- og Berlin filmfestival.

Flere regissører vil også gjeste filmmarkedet, blant dem norske Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen med 5 løgner og Carl Eugen Johannesen med Mann kvinne kaffe. Fra Island kommer Gudny Halldorsdottir med The Quiet Storm. Sverige er sterkt representert i årets filmprogram. Johan Kling gjester New Nordic Films med sin prisbelønte Darling, Nanna Houlman kommer med Kid Svensk, Agneta Fagerstrøm-Olsson med Järnets Anglar, Mani Masserat-Agah med Ciao Bella og Hannes Holm med den rykende ferske filmen Underbar och älskad av alla. I tillegg presenteres seks kommende nordiske filmer i Works in Progress av sine respektive regissører.

Nordic Co-Production Forum, som arrangeres for andre gang, vil i år fokusere på tyske og nordiske samproduksjoner. Det er valgt ut 16 spillefilmprosjekter som presenteres av sine respektive produsenter under forumet, blant dem er Filmkameratenes Max Manus og Cinenords Vegas. I tillegg er det to paneldebatter, den ene er arrangert i samarbeid med den anerkjente europeiske produsentforeningen European Producers Club. Som case-studier vil vi gå nærmere inn i på Bent Hamers O’Horten og Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick, som begge er samproduksjoner mellom Norden og Tyskland

Den norske filmfestivalen ønsker alle hjertelig velkommen til Haugesund!

Årets program

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar