Merkelig oppførsel fra Fujifilm

Undertegnede er blant de som med forventning ser fram til Fujifilms spesialkonstrukerte kameraer for infrarød fotografering. Nå ser det dessverre ut til at det bare er FinePix IS-1 som finner veien til Norge. Det er ikke noe problem i seg selv, langt verre er det at Fujifilm tydeligvis ønsker å diktere bruken av kameraene. En får nemlig ikke kjøpe disse kameraene uten å underskrive en "End User License Agreement" der man som kjøper forplikter seg til å kun benytte kameraet til visse formål.


Kunstfotografi er ikke nevnt som et godkjent formål i lisensavtalen. Fujifilm spesifiserer til alt overmål enkelte bruksområder, knyttet til de de beskriver som "paparazzi-like activities", som kameraene overhodet ikke skal benytets til. På toppen av det hele: Lisensen kan ikke overføres til andre, noe som må forstås som at man ikke kan videreselge kameraet.

Hva amerikanerne måtte finne på er forsåvidt oss uvedkommende, men dersom kameraene ikke importeres til Europa er gjerne USA det enkleste stedet å handle. I så tilfelle kommer trolig et slik lisens-regime til å lage adskillig krøll.

Fujifilm -USA

Kommentarer