Sigma SD14

Sigma baserer sine digitale speilreflekskamera på Nikons chassis, og SD14 er det tredje kameraet i rekken. Alle de tre digitale speilrefleksene som Sigma har levert så langt er basert på en unik bildebrikke fra Foveon.

Foveons X3 CMOS har full oppløsning for alle farger, og bildene registreres dermed på en måte som er helt anderledes enn i andre kamera.



Akam.no har testet Sigma SD14 og konkluderer blant annet slik:

Foveonsensoren representerer meget spennende teknologi, og siden det var ganske lenge siden forrige modell fra Sigma ble lansert, regnet vi med at de hadde brukt tiden til å rette på kritikken fra forrige modell, og vise hva som faktisk var mulig.

Dessverre tok det ikke lang tid før vi innså at det ikke var tilfellet. Det første vi merket var at kameraet var tregt. Veldig tregt. Deretter merket vi at ganske mange funksjoner var så håpløst knotete implementert at vi enten slet med å finne dem over hodet, eller ikke ville orke å bruke dem.

Når vi så kom til bildekvaliteten, så viser deg seg at kameraet ikke er 14 megapiksler, slik som reklamen sier, men 4,6 megapiksler, der kameraet interpolerer opp til 14 megapiksler. Hadde vi forholdt oss til de 14 megapikslene som Sigma oppgir, hadde det blitt fullstendig slakt på bildekvalitet, men siden vi er greie folk, så forholdt vi oss stort sett til det som et 4,6 megapiklers kamera, og da kan vi skryte av oppløsningsevne, detaljgjengivelse, og skarphet. Fargene er også flotte. Bildene er såpass skarpe, at de kan måle seg med bilder på 7 megapiksler fra kameraer med tradisjonelt Bayerfilter foran sensoren.

Bildestøyen er ikke dårlig, men det dukke opp rare fargeflekker allerede ved ISO 400. Ved ISO 800 er disse svært tydelige, og er med på å ødelegge bildet. Skrur du ISO-verdien opp til 1600, er det nesten ikke farger igjen, og med mindre du vil fotografere i svart/hvit, er denne verdien helt ubrukelig.

Alt i alt er vi skuffet over SD14. Fargene lover bra, hadde dette kameraet kommet i 2003, da vi ikke var bortskjemte med høye oppløsninger, og lynraske kameraer, kunne det hatt noe for seg. I dag ser vi ikke helt hvem som er målgruppen for kameraet. Det egner seg ikke til actionfotografering, ikke til bilder som krever store forstørrelser, ikke til brukere som må gjøre vurderinger av bildene på skjermen, ikke for de som vil ha noe brukervennlig og ikke for de som vil ha noe billig. Kanskje hvis du er svært opptatt av fargene, og du tar bilder av stillestående motiver, og har mye tid på deg, kan SD14 tilby noe andre kameraer ikke kan stille opp med. Alle vi andre vil ha det bedre med et tradisjonelt kamera.


Les hele testen hos Akam.no.

Diverse artikler som foklarer Foveons teknologi:

Eyeing the Camera: Into the Next Century
– Richard F. Lyon and Paul M. Hubel
915K PDF

Spatial Frequency Response of Color Image Sensors:
Bayer Color Filters and Foveon X3
– Paul M. Hubel, John Liu, and Rudolph J. Guttosch
107K PDF

Color Aliasing Comparison: Bayer Color Filters and Foveon X3
– Rudolph J. Guttosch
512K PDF

A Brief History of ‘Pixel’
– Richard F. Lyon
1.4M PDF

Foveon Technology and the Changing Landscape of Digital Camera Technology
– Paul M. Hubel
60K PDF

Keyote paper at the Thirteenth IS&T Color Imaging Conference, Scottsdale, AZ, 2005, pages 314 - 317

Resolution for Color Photography
– Paul M. Hubel and Markus Bautsch
272K PDF

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar