Kritikk mot nettavisenes fotokonkurranser

Mange fotografer irriterer seg over vilkårene for vederlag og bruksrettigheter når det inviteres til fotokonkurranser. Premien er gjerne symbolsk, som da Nordlys ba om påskebilder: De ti beste bidragene be belønnet med et krus med avislogoen og en pose Twist.

Samtidig er det ikke uvanlig at avisene forbeholder seg retten til å utnytte innsendte bidrag uten noen for for vederlag til fotografen.

Praksisen har fått kritikk på diskusjonsforumet til Norges største nettsted for fotografi, foto.no. Blant annet reagerer flere på at store kommersielle aktører «lurer seg til utstrakte og eksklusive bruksrettigheter fra amatører som ikke skjønner tegningen». Og nå har debatten blusset opp igjen. Det skyldes denne gangen at lokalavisa Firdaposten har lansert en ny fotokonkurranse, som oppfordrer leserne til å ta det beste postkortbildet. Premien er rett og slett at avisa trykker opp bildet som postkort for salg.

Fotografen Morten Gjerde ergrer seg over påfunnet.

«Det sies ikke noe om royalty eller hva som eventuelt ligger i økonomiske vederlag ved et eventuelt bruk... men dette ser igjen ut som et grovt overtramp – i beste fall i naivitetens navn», skriver han.


journalisten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar