Feirer bursdag med bilder fra rommet

I disse dager er det 17 år siden det NASA- og ESA-drevne romteleskopet Hubble begynte å sende bilder av verdensrommet. Nesten 500.000 bilder av 25.000 forskjellige objekter er det blitt til nå.

Et teleskop i verdensrommet hemmes ikke av støv og gass i Jordens atmosfære. Fra banen rundt Jorden har Hubble utsikt til «alt». Data og presisjonsmekanikk sørger for at teleskopet peker stødig mot det som skal tas bilder av, selv om Hubble holder en hastighet på 28.000 kilometer i timen.

Blant de mange interessante prosjektene rent fototeknisk (forsåvidt også datateknisk) er det man kaller "Hubble Ultra Deep Field":

I lang tid har astronomene forsøkt å trenge lengst mulig utover, og dermed bakover i tiden, med sine største teleskoper. De nærmeste stjernene ser vi slik de var for noen år siden, Andromedagalaksen slik den var for 2,3 millioner år siden, mens de aller fjerneste galaksenhttp://www2.blogger.com/img/gl.link.gife sees slik de var for mer enn 13 milliarder år siden.

Bildene som nå er tatt kalles Hubble Ultra Deep Field. Et område av himmelen i stjernebildet Fornax (Smeltedigelen) som på bakkebaserte bilder er nesten tomt, er eksponert i 1 million sekunder, eller ca. 12 døgn. Hubble kan ikke se dette området av himmelen sammenhengende så lenge, så eksponeringen er gjort bitvis over 400 omløp rundt Jorden. Bildet dekker et område som en bare tiendedelen av fullmånens diameter.

Samme område av himmelen er eksponert i både synlig lys og i infrarødt lys. Lyset fra de aller fjærneste galaksene er rødforskjøvet så mye at de bare kan sees i infrarødt. Ved å sammenligne de to bildene, kan man plukke ut de fjerneste og dermed eldste galaksene som de som bare er synlig i IR.


Mer om Hubble Ultra Deep Field

Mer om Hubble

Hubble feirer bursdag med flotte bilder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar