Uautorisert bruk av Flickr-foto

Unge Høyres medlemsavis Xtra benyttet et fotografi, tatt av den tyske fotografen Mareen Fischinger, på forsiden. Problemet er at dette ble gjort uten tillatelse fra fotografen.

Dette blir en stadig mer aktuell problemstilling etter hvert som brukere av nettsteder som Flickr.com har bilder av høy teknisk og fotografisk kvalitet liggende åpent tilgjengelig.

- Jeg ber dem om etterbetaling for både bruken og for overtredelse av opphavsretten og moralske rettigheter, sier Mareen Fischinger fra Düsseldorf.
/../
Den aktuelle utgaven av Xtra kom ut i september i fjor, med et opplag på 20.000. Nummerets tema er kvinner, feminisme og liberalisme, noe forsiden illustrerer med et portrett av en ung kvinne, Mareen Fischingers søster Vivien.


Fischinger kommenterer det hele i sin weblog.

Bergens Tidende stiller et ganske vanlig spørsmål til Fischinger:

- Var bildet beskyttet på noen måte, enten teknisk eller gjennom copyrightvarsel?

- Fotoet kan bare lastes ned av registrerte flickr-brukere og har copyrightvarselet «© All rights reserved» ved siden av. I min flickr-profil bes folk til og med om å sende meg e-post dersom de vil bruke bilder privat, noe mange gjør ...


Spørsmålet er imidlertid lite relevant all den stund Fischingers fotografi er beskyttet av Åndsverkloven, helt uavhengig av hvorvidt fotografen har merket bildet med copyright-varsel eller ikke.


Saken når også tysk tv.
Det finnes imidlertid et stort antall bilder på Flickr med lisenser som tillater gjenbruk ut over det som tillates av Åndsverkloven. Dette betyr imidlertid ikke at alle bilder som ligger på Flickr kan gjenbrukes vederlagsfritt. De fleste bildene er lisensiert med tanke på ukommersiell bruk, eller de har ingen spesiell lisens overhode. I sistnevnte tilfelle gjelder Åndsverklovens bestemmelser.

Unge Høyre-avis stjal forsidefoto - bt.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar