Pentax K10D

Med 10D ser Pentax ut til å bevise at de fremdeles er å regne med i D-SLR markedet. Kameraet har en imponerende liste av finesser og kan skilte med spesifikasjoner i toppklasse. Legg til forseglet kamerahus, 10 megapiksler, bevegelig bildebrikke som gir bildestabilisering med alle objektiver, automatisk støvfjerning, og listen bare fortsetter.

På tross av det imponerende antallet funksjoner koster ikke kameraet mer enn 10.000 kroner med standardzoomen 18-55 mm f/3,5-5,6.

Digit.no har testet Pentax K10D og konkluderer blant annet som følger:

Kameraet som sådan yter fullt på høyde med andre 10 Mp kameraer, med god definisjon av detaljer og beskjedn bildestøy opptil ISO 800, faktisk ville jeg ikke nølt et øyeblikk med også å ty til ISO 1600 om det skulle knipe. K10D har imidlertid bare av/på for støyreduksjon, uten justerbar kontroll for lange lukkertider og høy lysfølsomhet. Parameterne for skarphet, kontrast og fargemetning har +/- 3 nivåer, med temmelig store trinn, så man bør prøve seg fram før man satser maksimalt. Fargenøyaktigheten er meget naturtro og hvitbalansen praktisk talt nøytral med de fleste lyskilder.

Den evaluerende lysmålingen krever også tilvenning og erfaring, da den ofte leverer kraftig undereksponerte bilder hvis det er høylysmotiver i bildet. Så konservativ eksponering har jeg knapt sett de siste tre årene, etter min mening helt unødvendig, selv om kontrastomfanget er såpass bra og støynivået såpass lite at skyggepartiene lett kan lettes uten at det går ut over kvaliteten.
/../
K10D kan virkelig gjøre vei i vellinga. Med en prislapp med standardzoom som er på nivå med konkurrentenes kamerahus alene, er det i hvert fall ikke prisen som vil begrense salget.

Heller ikke kameraets konstruksjon og ytelser er det noe i veien med. Noen mindre svakheter er det, som alltid, men helhetsinntryket er svært bra. Om jeg hadde et arsenal av Pentax-optikk liggende, ville jeg ikke nølt et sekund med å kjøpe K10D. Selv hvis valget sto mellom konkurrerende modeller fra Canon, Nikon eller Olympus, ville K10D vært en av førstekandidatene. Høy bildekvalitet (særlig med RAW), innebygd bildestabilisator og støvfjerning, værtett og robust konstruksjon, utskiftbare mattskiver, 11 fokuspunkter osv, osv. Pentax K10D har såvisst nok av godsaker å by på.


Digit.no :: Pentax K10D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar