Nord for havets ende

Som en del av utstillingen Vrengt museum åpner Preus museum kommende søndag prosjektutstillingen Nord for havets ende med fotografier av Tom Martinsen.

"I 2004 ble en gruppe Franske og Norske kunstnere invitert av Det Franske Kultursentret til et fem dagers opphold på Svalbard. Vi var forfattere, bildekunstnere, journalister og filosofer. Resultatet av våre inntrykk ble en utstilling og en bok som var en gave til Norge fra Frankrike i anledning 1905 jubileet. Disse fire bildene var mitt bidrag. Mange som kommer til denne fantastiske øygruppen vil umiddelbart tenke i panoramaformatet. Selv har jeg i noen år arbeidet med det motsatt: det smale vertikale formatet. Det er sterkt inspirert av østasiatiske rullebilder. Jeg var opptatt av å utrykke noe av den store stillheten som hviler over det arktiske landskapet." Tom Martinsen.

Tom Martinsen (f. 1943) er mest kjent som mangeårig fotograf i Dagbladet. Hans faste spalte "Øyeblikket" i Magasinet har for mange vært en døråpner til fotohistorien. Martinsen var også blant grunnleggerne av Fotogalleriet i 1977 og er kjent utstiller med egne fotografier fra utallige gruppe- og separatutstillinger. Sist på Lillehammer Kunstmuseum i 2003 sammen med Rolf M. Aagaard og i Kunstforeningen Verdens Ende på Tjøme i 2005.

Martinsen har også illustrert og bidratt til flere bøker, bl.a. "118 øyeblikk. Norske reportasjefotografier" som kom på Dinamo Forlag i 2003 og den ovenfor nevnte gaveboken fra Frankrike til 1905-jubileet.

Med utstillingen Vrengt museum er Preus museum vrengt med innsiden ut. Utstillingen viser det fantastiske mangfoldet blant museets hundretusenvis av gjenstander og gir et innblikk i museumsarbeidet bak kulissene. Tom Martinsens utstilling er en av prosjektutstillingene som vises i forbindelse med Vrengt museum.

Preus museum

Kommentarer