Inspeksjon: Svalbard

For de fleste av oss er Svalbard et relativt ukjent fenomen. Et isøde hvor isbjørnene lurer bak neste hushjørne, og av og til bryter de seg inn i huset ditt. På Svalbard har man ski og gevær. Det er dyrt der, og for å være helt ærlig ville jeg heller ta turen sydover og bruke pengene på fortauskafé i Roma, enn på et opphold i vår nordlige "koloni". Men så er ikke jeg overvettes naturgal heller. Svalbard er dessuten fullt av kullstøv og triste russiske arbeidere. Vi har en fylkesmann der. Hva skal vi egentlig med Svalbard?

Så kommer denne fotografen, full av begeistring - med 4-5000 bilder fra Svalbard på harddisken. For ham er Svalbard magisk. Han viser oss bilde etter bilde, - og litt etter litt begynner jeg å se et annet Svalbard. Are Siland har sett og fotografert til lands og til vanns: is, lav, fjell, veier i gruvebyer. Han har foretatt en grundig fotografisk inspeksjon - med et estetisk blikk. Blant disse tusenene av bilder har han så gjort et kritisk utvalg som nå vises i nordic art info.

Og utstillingen er velsignet fri for isbjørner og lundefugler! Faktisk er det ikke et eneste dyr å se på bildene. Fokuset er ikke på naturen som natur. Siland har abstrahert, han har fanget naturens former, rytmer og farger.

Dette er Are Silands første separatutstilling, men han har lenge arbeidet i tilgrensende felter som designer, som grafittikunstner, klovn og sjonglør.


www.nordicart.info
Åpent: torsdag 19-21; fredag 14-18; lørdag og søndag 12-16

Interessert i Svalbardbilder? Da er det fremdeles tid til å sjekke ut Tom Martinsens utstilling ved Preus Museum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar