Casio Exilim EX-Z1000

Casio Exilim EX-Z1000 var et av de første kompaktkameraer på markedet med hele 10,1 Mp oppløsning samtidig som det videreførte det ekstremt slanke designet i rustfritt stål. Kameraet kan også skilte med en lyssterk 2,8" LCD i bredskjermformat (14:9).

Elegant design og hyggelig pris er gode salgsargumenter, men erfaringsmessig er det ingen automatikk i at en så høy bildeoppløsning gir bedre bildekvalitet.

Digit.no har testet Casio Exilim EX-Z1000 og konkluderer blant annet slik:

Jeg syns 10 Mp er unødig høy oppløsning i et amatørkamera. Hvor mange har behov for å lage utskrifter i 40x60 cm format? Jeg syns det hadde vært bedre å bruke ressursene til å forbedre bildekvaliteten i et kamera med 6-7 Mp, for eksempel et bedre objektiv! På eldre modeller sto det Pentax på optikken til Casio Exilim, men ikke nå lenger. Det kan dessverre virke som om Casio har skiftet til en leverandør som ikke stiller like høye kvalitetskrav. Objektivet i EX-Z1000 tegner forsåvidt skarpt, men oppløsningsevnen imøtekommer ikke 10 Mp. Det har også andre svakheter, bl.a. nokså kraftig fortegning (både ved vidvinkel og tele), betydelig vignettering og kraftig feilbrytning av farger i kantene (spesielt ved vidvinkel).

Casio bruker sin "Anti Blur" teknologi som salgsargument for EX-Z1000, som vil gi raskere lukkertider ved at kameraets lysfølsomhet kan justeres helt opp til ISO 3200. Det kunne de spart seg. Allerede ved ISO 400, som er den høyeste manuelt valgbare følsomheten, er det synlig støy. Den er imidlertid ikke sjenerende ved utskrift i formater inntil A4. Med "High Sensitivity" blir det kraftig støy ved ISO 800, mens den tilsynelatende avtar ved ISO 1600 og ISO 3200. Dessverre trer da en støyreduksjon inn, som kamuflerer støyen ved å utjevne sideliggende piksler slik at detaljoppløsningen faller betydelig. Det kan man se i grafen med kjeglene, som illustrerer pikselstørrelsen. Dette er rett og slett ikke godt nok, Casio!

Den eneste honnøren jeg vil gi til Exilim EX-Z1000 er at kameraet eksponerer trygt. Riktignok blir bildene en tanke mørke med evaluerende lysmåling for å hindre at høylys brenner ut, men i det vedlagte programmet Photohands kan dette lett korrigeres. Selv om det blir mye pepper for bildekvaliteten, vil EX-Z1000 ta bilder av generelt god kvalitet under normale lysforhold og normale motiver. Utskrifter opptil A4 med ISO-verdier opptil ISO 400 går helt greit, men når resultatene evalueres grundig og/eller utskriftene blir store, vil svakhetene gradvis åpenbare seg mer og mer. Hensikten med 10 Mp oppløsning blir dermed enda mer uforståelig.


Digit.no :: Casio Exilim EX-Z1000

Kommentarer