Provoserende iscenesatt

To fullstendig arrangerte bilder presenteres sammen dokumentariske krigsbilder under en utstilling ved fotofestivalen i Perpignan.Bildene viser en scene fra Irak, tilsynelatende tatt minutter etter at en selvmordsbomber har sprengt seg selv i luften. Bildet spiller både på kunsthistorien og på de klassiske reportasjebildene fra krig. Dette presenteres sammen med bilder tatt av Elliott Erwitt og Stanley Greene, to fotografer som på forskjellige vis representerer det rene dokumentarfotografiet.

Og det er her kimen til debatten ligger. De to enorme fotografiene viser nemlig ingen ekte hendelse. Det hele er iscenesatt i et studio i Hollywood. Menneskene i bildet er skuespillere. Fotografen bak det arrangerte bildet er Eric Baudelaire, og bildet er bestilt fra "the French Ministry of Culture & Communication" for fotofestivalen i Perpignan.

Elliott Erwitt reagerer selv på bildet:
- Jeg syntes dette bildet ikke hører hjemme her. Jeg har ingen ting imot arrangerte bilder, men da skal man kunne se at bildet ikke er ekte kun ved å se på det.


Fotojournalisten - Pressefotografenes Klubbs online-magasin

Kommentarer