Hasselblad H3D

I forbindelse med lansering av Hasselblad H3D på Photokina skriver Interfoto at avstanden mellom high-end DSLR kameraer har minket de foregående årene. Særlig er det kamera fra Canon og Nikon som har nærmet seg de digitale mellomformatløsningene fra Phase One, Hasselblad, Leaf. Mange studiofotografer har dermed valgt bort mellomformat til fordel for lettere og mer fleksibelt kamerautstyr.

Interfoto mener imidlertid at årets PhotoKina med all tydelighet viser at mellomformat drar i fra når det gjelder maksimal bildekvalitet, mens DSLR nærmer seg maksimal utnyttelse av de digitale løsningene.

Egentlig er dette ikke overraskende, i og med at det finnes en del fysiske og særlig optiske lover som på et tidspunkt vil gi mellomformat en stor fordel. Imidlertid har utviklerne av mellomformat kommet senere i gang enn DSLR produsentene og en del tekniske utfordringer har ikke gitt full uttelling for det store formatet. Gjennom Hasselblads lansering av verdens første fullformat 48mm systemkamera H3D og Phase One sine nye P+ bakstykker, er digitalt mellomformat igjen en hestelengde foran. Det er ikke snakk om små og uvesentlige forskjeller i kvalitet og oppløsning, men et sceneskifte. Ikke bare det. En del nye tekniske løsninger slik som live video, Image Bank*, og nytt tilbehør gjør mellomformat løsningene langt mer fleksible.

Interfoto er en av landets største Canon og Nikon forhandlere og risikerer ?å banne i kirken? gjennom å ta stilling til mellomformatets ledende rolle. Imidlertid er det primært studio, institusjon- og reklamefotografer som Hasselblad og Phase One sikter seg inn på. Sportsfotografene vil av åpenbare grunner heller velge Canon eller Nikon. Det samme vil de avanserte amatørene.

Mange vil også hevde at DSLR er godt nok. Likevel er neppe godt nok ? nok til å fremstå som en ledende profesjonell fotograf. Mange har sannsynligvis enda ikke sett forskjellene på systemene fordi DSLR så rekordraskt er blitt så bra. Likevel påstår Interfoto at de som nå vurderer mellomformat vil bli sjokkert over de store fordelene som de nye lanseringene representerer. Selv kompaktkameraer og amatør DSLR blir nå bedre enn "godt nok" og konsumentene er åpenbart ikke innstilt på å nøye seg med gammel teknologi. Vi tror at Norges profesjonelle fotografer er opptatt av å maksimalisere sin fotografiske kvalitet i all fremtid.


Les mer om Hasselblad H3D.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar