Asteroidejakt med verdens største kamera

I 2005 bestemte Kongressen i USA at NASA skulle finne minst 90% av alle objekter nær Jorda med en diameter større enn 140 meter og holde oppsyn med dem innen 2020.

For å få til dette er Pan-STARRS utviklet, en "kameraløsning" som vil bestå av 4 teleskop, hvert med et digitalt kamera som gir resultatfiler på 1,4 Gigapiksler. En løsning som dermed er enda mer ekstrem enn HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), som ble omtalt for en tid tilbake.

Teleskopene skal bygges på Hawaii hvor de kan se hele tre fjerdedeler av himmelen, rundt 30.000 kvadratgrader. Under optimale forhold kan teleskopene kartlegge hele 6000 kvadratgrader - hele himmelen (synlig fra Hawaii) vil derfor skannes en gang i uka.

Når et Pan-STARRS bilde er hentet ut fra teleskopet søkes det etter kjente stjerner for å kalibrere bildet både astrometisk og fotometrisk. De fire bildene sammenlignes så for å fjerne støy i form av kosmiske stråler, gapet mellom CCD-cellene i selve kameraet og ødelagte piksler.

Bildet blir deretter lagt til et hovedbilde som til slutt skal dekke hele himmelen. Med hvert nye bilde vil signal-til-støy forholdet bli bedre. Hovedbildet vil derfor stadig bli bedre og bedre.

Det første av teleskopene, PS1, er nå ferdig. Det er riktignok utstyrt med et mindre kamera, de 40cm store monsterkameraene på 1,4 gigapiklser er ikke bygd enda. I september vil PS1 bli utstyrt med et midlertidig kamera på 300 megapiksler

Prosjektet skal etter planen være ferdig i 2010. Fra da av vil 75% av himmelen skannes 3 ganger i måneden - og vi kan sove litt bedre om natten.


Kommentarer