Panasonic Lumix DMC-TZ1

Panasonic Lumix DMC-TZ1 tilbyr en kombinasjon av egenskaper som dette kameraet er ganske alene om: stort zoomområde med god funksjonalitet og kompakte mål fremfor maksimal oppløsning.

Dette er et kamera som på den ene siden har en bildebrikke med middels høy effektiv oppløsning kombinert med et svært kompakt objektiv med 10x optisk zoom (tilsv. 35-350 mm). I tillegg kan Lumix DMC-TZ1 skilte med Panasonics optiske bildestabilisator, samt video-opptak i bredformat (840 x 480 piksler). Legg til at det er moderat priset: veiledende pris ligger rundt 4000 kroner.


Digit.no har testet Panasonic Lumix DMC-TZ1 og konkluderer slik:

Panasonic Lumix DMC-TZ1 koster ca. 4000 kroner veiledende, som kan virke mye for et 5 Mp kamera. Det som forvarer prisen er i første rekke et 10x zoomobjektiv med bildevinkel tilsv. 35- 350 mm f/2,8-4,2 og optisk bildestabilisator. Et slikt objektiv alene for et speilreflekskamera hadde kostet minst det tidobbelte. Det er heller ikke noe minus at objektivet bærer varemerket Leica, skjønt jeg tror ikke man betaler stort for det. Kameraet er lite og lett, det har meget god byggekvalitet og framstår som elegant og solid. Dessuten er TZ1 meget brukervennlig, med god ergonomi og fornuftig utforming. Vi hadde mye til overs for søstermodellen FX01 og selv om de er ulike i det ytre, har disse to kameraene mange felles egenskaper internt.

Det som er viktigst, er at kameraet imøtekommer brukerens krav og forventninger. Vår test er nok vesentlig mer kritisk enn hva en gjennomsnitts bruker vil være, men selv våre forventninger ble imøtekommet. Kameraet er unikt med sitt lommeformat og lange zoomområde, og har en bildekvalitet godt over gjennomsnittet, selv om oppløsningen er moderat etter dagens målestokk, men like fullt tilstrekkelig for de fleste. Hastighetene og funksjonene er omtrent som gjennomsnittet, men kameraet mangler endel finesser og manuelle muligheter som enkelte konkurrenter kan by på.

En rekke viderekomne og profesjonelle brukere vil sikkert føle seg fristet til å velge et Panasonic Lumix DMC-TZ1 som et lommekamera ved siden av speilrefleksen. De vil nok savne manuelle kontroller, RAW-format og individuelle preferanser av bildekvaliteten. TZ1 har likevel mange andre nyttige funksjoner for kresne fotografer, sånn som 8x forstørret etterkontroll og 16x forstørret bildevisning, eksponeringskompensasjon med histogram, seriebilder med 3 b/s og automatiske alternative eksponeringer, for å nevne noe. Derfor er det faktisk en gledelig overraskelse at kameraets veiledende utsalgspris ikke er høyere enn 4.000 kroner.


Digit.no :: Panasonic Lumix DMC-TZ1

Kommentarer