Mobil-TV rører på seg

I Japan deles nå digital kringkasting opp i 13 segmenter der 12 sendes i MPEG2-format, mens det siste sendes til mobiltelefoner i MPEG4. Sendingene beregnet på mobile enheter er i QVGA-oppløsning (320 x 240 piksler), som er egnet til små håndholdte mobile enheter med små skjermer.

Her i Norge er det fortsatt et stykke igjen til vi kan se kringkastet fjernsyn på mobiltelefonen, men i Sverige er man allerede på startstreken med konkrtete planer om å starte prøvesendinger i løpet av én måned.

Sendingene skal foregå i Stockholms-området i regi av teleselskapet Teracom. I første omgang skal en liten testgruppe få mulighet til å se TV på mobiltelefonen.

bristen på telefoner verkar vara det som gör att Teracom har svårt att komma i gång, men en tillverkare som kan leverera telefoner inom kort är Samsung.
- Skulle vi idag få en förfrågan av Teracom om att delta i ett test skulle vi självklart vilja inleda ett samarbete med dem, säger Erik Johannesson på Samsung i Sverige.

Samsung deltar just nu med flera olika pilotprojekt runt om i världen, i Italien pågår det ett test med tekniken DVB-H, samma teknik som man kommer att använda i Sverige. Dessutom pågår testprojekt där Samsung är delaktiga i Tyskland och Frankrike.


Mobil-tv lansert i Japan.

Kommentarer