Lewis Hine - Empire State Building

Empire State Building er oppført i Art Deco-stil, og låner sitt navn fra staten New York, som også ble kalt The Empire State.

Bygningen stod ferdig i 1931, og har dermed 75 års jubileum i år. Dette er imidlertid bare en unskyldning for å få vist fram noen av bildene til den amerikanske fotografen Lewis Hine. Han dokumenterte mye av byggeprosessen og mange av bildene han tok fra Empire State Building har blitt klassikere.

Det ble bygd mye i New York under jobbetiden på 1920-tallet, men etterkrakket i 1929 forsvant optimismen. Likevel sto Chrysler Building (med det karakteristiske spiret som skimtes i bakgrunnen på bildet til venstre) ferdig det året, og knapt to år senere ble Empire State Building verden høyeste bygning.

Bildet av mekanikeren som jobber med en dampmaskin er mer stilisert enn Hines øvrige bilder, kanskje på grensen til det arrangerete, men det har likevel blitt et symbol på "the hard working hero". Fotografiet er en del av en større serie med bilder fra arbeidslivet som Hine fotograferte på 1920-tallet (se nedenfor). Wikipedia har forresten en versjon i en oppløsning som burde kunne gjøre seg på veggen :)
Hmm, det finnes ikke noe om Lewis Hine i norske Wikipedia, det bør noen gjøre noe med:

Lewis Wickes Hine (16. september 1874 - 3. november 1940), amerikansk fotograf som bevisst brukte fotografiet som virkemiddel for å formidle arbeiderklassens kår, og han regnes blant de første dokumentaristiske fotografene.

Hine begynte først å studere sosiologi ved University of Chicago, Columbia University og ved New York University. Først i 1904 begynte han med fotogarfering for alvor, da med et sosiologirelatert prosjekt der han fotograferte immigranter i det de ankom Ellis Island i New York. Resultatet er en rekke tildels nydelige bilder.

I 1908 begynte Hine å jobbe som fotograf for National Child Labor Committee (NCLC) og i løpet av det neste tiåret dokumenterte han hvordan barn ble utnyttet som arbeidskraft i amerikansk industri. Fotografiene ble en del av grunnlaget for NCLCs videre arbeid med å få en slutt på barnearbeid.

1908 var også året da begynte Hine med et fotoprosjekt som ble det som for alvor skulle gjøre ham kjent som fotograf. Han jobbet med å dokumentere livet til arbeiderne ved stålverkene i Pittsburgh, Pennsylvania på oppdrag fra en større sosiologisk undersøkelse: The Pittsburgh Survey.

I løpet av 1. verdenskrig dokumenterete Hine det amerikanske Røde kors sitt arbeid i Europa. Etter krigen, fra begynnelsen på 1920-tallet og et stykke ut på 1930-tallet fotograferte Hine en rekke serier med "arbeidsportretter". Blant disse seriene finnes en rekke bilder av arbeidet med Empire State Building som sto ferdig i 1931.

På 30-tallet begynte Hine igjen å arbeide for Røde kors, blant annet dokumenterte han konsekvensene av tørke i de amerikanske sørstatene. På oppdrag fra Tennessee Valley Authority (TVA) dokumenterte han hvordan folk levde i fjellene i de østlige delene av Tennessee. Han var også ansvarlig fotograf for Works Progress Administrations (WPA) National Research Project, et prosjekt som studerte endringer i industrien og hvilken effekt dette hadde på sysselsettingen i USA.

Amerikanske National Archives har omkring 2.000 av Hines fotografier i sine arkiver. Disse inkluderer foto fra hans arbeid for Røde kors, og mange av hans fotografier fra arbeidslivet.

Så var det på plass...Flere av Hines bilder finner du hos George Eastman House:

Let Children Be Children
THUMBNAILS INDEX
Ellis Island Series
THUMBNAILS INDEX
Empire State Building Series
THUMBNAILS INDEX
Selected Prints
THUMBNAILS INDEX
Lewis Wickes Hine

THUMBNAILS INDEX

Kommentarer

  1. Anonym10:14

    Det finnes flere flotte bilder i artikkelen "Online images of industrialization in the American Midwest" hvor en blant annet kan lese om Hines arbeid for National Child Labor Committee.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar