Canon EOS 30D

Canon EOS 30D har på mange måter blitt et kamera med de fleste av de ytre egenskapene til EOS 5D samtidig som det har beholdt pris- og ytelsesnivå, samt bildebrikke fra forgjengeren 20D. EOS 30D mangler forsegliger mot støv og fuktighet, men førsteinntrykket er likevellike robust som EOS 5D.

Til tross for at bildebrikken er nøyaktig den samme som i EOS 20D sørger en kraftig forbedring av internprogramvaren for betraktelig bedre ytelser. EOS 30D har blant annet fått Canons "Picture Styles", hvilket byr på en rekke ferdig definerte parametere for hvordan JPEG-bildene behandles.

Videre er bufferminnet betydelig større enn på forgjengeren, kameraet har fått en etterlengtet punktlysmåling, lukkeren er forbedret og betjeningskomforten er bedre enn for EOS 20D. Likevel ligger prisen lavere enn da EOS 20D ble lansert.

Kameraet er teste av digit.no som konkluderer slik:

Canon EOS 30D koster mindre enn EOS 20D da det kom, og selv om bildebrikken er den samme, har kameraet blitt forbedret på en hel del områder som virkelig teller. Sammenlignet med EOS 5D, med større bildebrikke og vesentlig bedre oppløsning, er det lite som skiller i bildekvalitet, mens prisen er nesten halvparten og ytelsen er klart bedre under raske opptak.

Bildekvaliteten er av ypperste klasse, og ligger lite tilbake for noe kamera, selv om oppløsningen er moderat etter dagens standard. Canon har helt bevisst satset på å forbedre et fra før glimrende kamera framfor å eksperimentere med ekstreme oppløsninger som kanskje ville medføre større og flere kompromisser.

For den som ikke må ha høyere bildeoppløsning, framstår EOS 30D som et nesten kompromissløst kamera. Hovedkonkurrenten er nok Nikon D200, som kan skilte med bl.a. et hus som er tettet mot støv og fukt, men selv om Canon ikke reklamerer med det, er EOS 30D så godt bygd og så robust at de færreste virkelig vil merke noen forskjell i praksis. Vi har brukt forgjengeren EOS 20D under alle slags forhold, i kulde og varme, regn og vind, i snø og ved stranden, og har aldri opplevd at kameraet har sviktet. EOS 30D er like bra, og kanskje en aning mer robust med sitt forbedrede skall.

EOS 30D framstår mest som en EOS 5D med mindre søkerbilde, litt færre piksler og raskere opptakshastighet. Vi tror ingen ved sin fulle fem vil finne forskjellen fra Nikon D200 stor nok til å forsvare et systembytte, Nikon-modellen koster da også noen tusenlapper mer.

Mange av dem som ble skuffet over at Canon ikke kom med flere piksler til EOS 30D, bør ta kameraet i øyesyn og oppleve de kvalitetene kameraet faktisk har. For en pris som bare er litt høyere enn de enkleste amatørmodellene kostet for to-tre år siden får du et semiprofesjonelt kamera med høy ytelse og glimrende bildekvalitet som det dessuten er en fryd å bruke.


Digit.no :: Canon EOS 30D.

Kommentarer