Sony Cyber-shot DSC-R1

Denne testen har jeg ventet på en stund. Sony Cyber-shot DSC-R1 er noe av det mest spennende som finnes på kamerafronten for øyeblikket, ikke minst på grunn av innovativt design og fete spesifikasjoner. Objektiv fra Carl Zeiss, bildebrikke med 10 Mp oppløsning presser opp forventningene.

Sony er en av de ytterst få produsentene som har teknologi og ressurser til selv å utvikle og produsere de komponentene som skal til for å lage et komplett digital kamera, samt å drive teknologien videre. Selskapets uomtvistelige ledelse i markedet for profesjonelle videokamera er et godt utgangspunkt i så måte.

Sony har dermed hatt kjerneteknologien i boks, noe som har gjort selskapet i stand til å levere kvalitetskameraer ut fra et annet utgangspunkt enn de tradisjonelle kameraprodusentene. Hybridkameraene fra Sony har gjennomgående vært oppturer, noe som har skapt store forventninger til den varslede satsingen på systemkameraer. Cyber-shot DSC-R1 viderefører i høy grad denne tradisjonen og lover godt for Sonys videreføring av Konica Minoltas kameraproduksjon.

Testen foretatt av akam.no for en tid tilbake var litt avmålt. Testen foretatt av digit.no påpeker da også at bildekvaliteten ikke er helt der en kunne håpe på:

På sitt beste, og det betyr ved all vanlig fotografering i godt lys med ISO 160-400, er bildekvaliteten av meget høy klasse. Både bildebrikke og objektiv holder en standard som kan sammenlignes med langt dyrere speilreflekskameraer og semiprofesjonell optikk. Til den prisen Sony tar for Cyber-shot DSC-R1, er bildekvaliteten bemerkelsesverdig god under slike forhold, og med god margin bedre enn alle konkurrenter med 6-8 Mp bildebrikke og standardzoom i samme prisklasse. Nærgrensen er ikke imponerende med bare 35 cm ved "makrofokusering" ved vidvinkel og 40 mm ved tele. Gjengivelsen tåler kritisk profesjonell granskning ved teleposisjon blendet ned ett eller to trinn. Utgangspunktet er såpass bra at det for en gangs skyld ville vært spennende å se hva kameraet klarer med en nærlinse. Dessuten, med 10 Mp er det god anledning til å lage utsnitt.

Dessverre er det også flere minuser i margen når vi snakker om bildekvalitet. Ved lite lys når ikke kameraet helt opp i dagens tøffe konkurranse. På stativ og manuell fokusering kan gjengivelsen bli førsteklasses, men begrensningene inntrer hvis du trenger høyere ISO enn 400 og autofokus. Hvorfor Sony lar dette kameraet ha ISO 3200, er oss en gåte. Det gir så mye bildestøy at de fleste vil finne bildene helt uakseptable. Vi ville ofte foretrukket ISO 1600 og undereksponert ett trinn, ISO 3200 blir en ren nødløsning. Selv ved ISO 1600 er støyen sjenerende, men kan reduseres til akseptabel ved etterbehandling med egnet programvare. Ved ISO 800 er støyen ved første øyekast lav, men nærmere granskning viser at den kraftige interne støyreduksjonen (som ikke kan slås av) fjerner det beste av oppløsningen, samtidig som kornstrukturen blir grov.


Konklusjonen ender dermed slik:

Stort sett får du mye kamera for pengene om du velger en Sony Cyber-shot DSC-R1. Selv om vi også finner noe å sette fingeren på, er det viktig å understreke at kameraet under gode forhold har fotografiske egenskaper du må betale mye mer for å få om du kjøper en speilrefleks med et separat objektiv av tilsvarende kvalitet. Bare objektivet i seg selv er oppsiktsvekkende bra, og har et brennviddeomfang som dekker de fleste behov. Vi kan bare gjette oss til hva prislappen ville blitt for et så godt objektiv til f.eks. et Canon- eller Nikon-kamera.

Sammenlignet med avanserte megazoomkameraer og kompaktkameraer er Cyber-shot DSC-R1 stort og tungt, men har helt overlegne bildekvaliteter under optimale forhold. Prisen er på nivå med gode speilreflekskameraer for amatører, og det er bare egenskapene ved høy ISO og lite lys som mangler. Hvis Sony får orden på dette, og når de med all sannsynlighet tar i bruk Konica Minoltas "Anti-shake" teknologi, kan konkurrentene virkelig få noe å se opp for ved neste korsvei. Det gjelder enten Sony kommer med et systemkamera eller et kamera med spesialtilpasset, fastmontert objektiv, f.eks. en DSC-R2. Mest sannsynlig kommer de med begge deler.


Les hele testen i digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar