Canon EOS 30D lansert

Gitt spekulasjonene om hva Canon kunne komme til å presentere er det nærmest en liten nedtur når det nå er EOS 30D som lanseres, og ikke en fetere 35D. Det dreier seg i praksis om en temmelig beskjeden oppgradering av EOS 20D, stort sett dreier det seg om ny software og bedre funksjoner for seriebilder.

Likevel er det overraskende at det ikke har skjedd noe med selve bildebrikken. I stedet har Canon valgt å introdusere "Picture Styles", som de lanserte i EOS 5D, noe som forteller at om det skjer noen endringer i bildekvaliteten, i forhold til forgjengeren 20D, vil det være et resultat av bildebehandlingen.

Pressemelding fra Canon Norge:

Canon lanserer i dag EOS 30D, oppfølgeren til det prisbelønte EOS 20D-kameraet. EOS 30D har forgjengerens 8,2 megapiksler og 5 bilder/sek, men har fått LCD-skjerm på 2,5" og større betraktningsvinkel, forbedret lukker med 100 000 sykluser, spotmåling og en rekke finesser som gir en bedre fotoopplevelse. EOS 30D er rettet mot segmentet med stadig mer krevende kreative fotografer, og er arvtakeren til et kamera som har en vesentlig andel av det digitale speilrefleksmarkedet i Vest-Europa - et marked som vokste med 120 % de siste 12 månedene (*1).
  • EOS 30D (Kun kamerahus): Anb. utsalgspris inkl.mva 12.999,- og salgsstart er mars 2006.
  • EOS 30D (m/18-55mm): Anb. utsalgspris inkl.mva 13.999,- og salgsstart er mars 2006.
  • EOS 30D (m/ 17-85mm IS): Anb. utsalgspris inkl.mva 17.999,- og salgsstart er mars 2006.

EOS 30D har:
  • 8,2 megapikslers CMOS-sensor i APS-C-format
  • 5 bilder/sek serieopptak, maks. serie på 30 store JPEG-bilder
  • 2,5? LCD-skjerm, 230 000 piksler og 170-graders betraktningsvinkel
  • Bildestiler
  • Spotmåling og 9-punkts autofokussystem med høy presisjon
  • DIGIC II bildeprosessor med oppstartstid på 0,15 sek
  • Digital Photo Professional-program til RAW-bildebehandling
  • Lukker konstruert for å tåle 100 000 sykluser
  • Kraftig kamerahus i magnesiumlegering
  • Simultane RAW- og JPEG-opptak
  • Stort ISO-område på 100?3200
  • E-TTL II-blits
  • PictBridge-kompatibelt
  • Kompatibilitet med alle Canons EF- og EF-S-objektiver og Speedlite EX-blitser
  • USB 2.0 Hi-Speed og video ut-grensesnitt
?En raskt voksende gruppe med seriøse og halvprofesjonelle, kreative fotografer er noe av drivkraften bak EOS-veksten?, sier Tom Larsen, produktgruppesjef i Canon Consumer Imaging, Norge. ?I tillegg til å tilby en rekke avanserte og profesjonelle funksjoner, fungerer EOS 30D som et springbrett til et av verdens mest omfattende og fleksible objektivsystemer, samt et stort utvalg blitsenheter og annet tilbehør".

Forbedret ytelse
Mange av forbedringene på EOS 20D er gjort i samsvar med de tilbakemeldingene Canon har mottatt fra EOS 20D-eiere. EOS 30D har fått større skjerm, forbedret lukker og spotmåling i 3,5 % av søkeren, i tillegg til Canons forhåndsdefinerte bildestiler som er Canons standard for kameraintegrert bildebehandling. Bildestilene kan sammenlignes med ulike filmtyper som gir ulike fotografiske uttrykk (se tillegget Kort innføring i teknologiene). Kameraet har valgbar bildefrekvens med 5 eller 3 bilder per sekund, og fotografen har mye større kontroll over eksponeringen med ISO-innstillingene, som nå kan justeres i 1/3-trinns intervaller i stedet for hele trinn. EOS 30D har også Print/Share-knapp og ny avansert PictBridge-funksjonalitet. Største antall bilder i en mappe er økt fra 100 til 9 999, og den innebygde blitsen er oppgradert slik at den står i forhold til lukkerens 100 000 sykluser ? en stadig viktigere funksjon innen digitalkameraer.

Hastighet og bildekvalitet
EOS 30D har Canons prisbelønte CMOS-sensorteknologi med store 6,4 µm2 piksler for et stort dynamisk spekter med lite støy. Støyreduksjonskretsen er integrert i bildebrikken og eliminerer eventuell støy i faste eller tilfeldig mønster. Et low-pass-filter foran sensoren reduserer uekte farger og moaréeffekter, mens et infrarødt filter demper røde fargefrynser som skyldes sensorreflekser og sløring. Kameraet har Canons DIGIC II-prosessor, som nå finnes i samtlige digitale EOS-kameraer. DIGIC II maksimerer hastigheten og bildekvaliteten ved å behandle komplekse fargegjengivelsesalgoritmer og tømme bufferen imponerende raskt (se tillegget ?Kort innføring i teknologiene? hvis du vil ha mer informasjon om CMOS og DIGIC II).

EOS-systemet
En av de største fordelene med EOS 30D er EOS-systemet ? det vil si muligheten til å bruke alle EF- og EF-S-objektiver, Speedlite EX-blitser og EOS-tilbehør, som den trådløse filoverføringen WFT-E1. Med EOS 30Ds EF-S-objektivfatning kan du bruke Canons serie med lette vidvinkelobjektiver, inkludert den nye standardzoomen EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM med vidvinkel. Et annet bevis på Canons satsing på objektivutvikling, er dagens lansering av det imponerende raske EF 85mm f/1.2L II USM-objektivet for fotografering i dårlig lys eller med liten dybdeskarphet. EOS 30D leveres også med Canons seneste Digital Photo Professional programvare for rask behandling av tapsfrie RAW-bilder og behandling av hele bildeprosessen fra opptak til utskrift (se tillegget Kort innføring i teknologiene).

Batterigrep
For å utvide EOS 30Ds bruksområder og batterilevetiden på 750 bilder (*2), er kameraet kompatibelt med batterigrepet BG-E2. BG-E2 rommer to lithium-batteripakker for opptil 2200 (*3) bilder eller seks AA-batterier (*4) i det medfølgende BGM-E2 batterimagasinet. BG-E2 har også en utløser, programhjul, AE/FE-lås og AF-punktvelger for enkel vertikal fotografering.

Programvare
I tillegg til det siste Digital Photo Professional-programmet for RAW-bildebehandling, leveres EOS 30D med Canon EOS Solution Disk som inneholder det nye EOS Utility (med programvare for Remote Capture), i tillegg til de siste versjonene av ZoomBrowser/ImageBrowser og PhotoStitch.

EOS 30D gir deg rett til medlemskap på CANON iMAGE GATEWAY med 100 MB for lagring og deling av bilder (*5).

*1 GfK, EU11, 12 måneder inntil nov 06, år for år.
*2 Ifølge tester utført undertestforhold etter CIPA industristandard
*3 Når temperaturen er 20°, uten bruk av blits
*4 Batterikapasiteten med AA-batterier er lavere enn med batteripakke BP-511A. Se spesifikasjoner.
*5 CANON iMAGE GATEWAY er ikke tilgjengelig i alle europeiske land. Se www.cig.canon-europe.com for en liste over hvilke land som tilbyr tjenesten. Overføring av film krever nedlasting og installering av filmoverføringsprogram som alle medlemmer for tilgang til ved registrering på CANON iMAGE GATEWAY.

Kort innføring i teknologiene

Bildestil
Forhåndsdefinerte bildestiler forenkler den innbygde kontrollen over bildekvaliteten og kan sammenlignes med ulike filmtyper ? hver enkelt har en egen fargekarakteristikk. Du kan styre skarphet, kontrast, fargetone og metning innenfor hver forhåndsinnstilling. Kameraets standardkonfigurasjon fra fabrikken gir bruksklare JPEG-bilder uten ytterligere menyinnstillinger. Hvis du bruker de forhåndsdefinerte bildestilene på et RAW-bilde, reduseres ikke kvaliteten på RAW-bildet, og du kan bruke Canons Digital Photo Professional-program til å etterbehandle bildet.

De seks forhåndsinnstillingene inkluderer: Standard, som gir skarpe og levende bilder som ikke krever etterbehandling; portrett for optimalisert fargetone og fargemetning samt redusert skarphet for pene hudtoner; landskap som gir klarere grønn- og blåfarger med større skarphet og tydelige konturer for fjell, trær og bygninger; nøytral som er ideell til etterbehandling; tilpasset som tilpasser fargen til motivfargen ved fotografering med fargetemperatur på 5200 K, og til slutt mono som er beregnet på sort-hvitt-fotografering med en rekke filtereffekter (gul, oransje, rød og grønn) og toneeffekter (sepia, blå, fiolett og grønn). Den brukerdefinerte forhåndsinnstillingen kan brukes til å lagre opptil tre egendefinerte forhåndsinnstillinger, eller til å lagre forhåndsinnstillinger som er tilgjengelige for nedlasting fra Canons nettsted.

DIGIC II
DIGIC II brukes nå i hele EOS-serien, og er en spesialbygget, dedikert bildeprosessor som utfører de ultraraske beregningene som kreves for å oppnå eksepsjonelt presis fargegjengivelse i sanntid. Canons andregenerasjons bildebehandlingsmotor, DIGIC II, kan dermed utføre oppgaver for, og erstatte, en rekke andre separate prosessorenheter ? noe som sparer tid, plass og strøm.

Canon har utviklet en prosessor som er så rask at den kan lese, behandle, komprimere og skrive bildedata tilbake til bufferen mellom eksponeringene. Man unngår dermed et kompromiss mellom kameraytelse og bildekvalitet, noe som ofte er tilfellet hos andre kameraprodusenter. Det gir også mulighet for lengre serieopptak med maksimal bildefrekvens før bufferen er full. Dessuten kan hvert enkelt bilde behandles med de komplekse algoritmene som kreves for suveren bildekvalitet.

CMOS
Canons prisbelønte CMOS-teknologi er et av selskapets fremste konkurransefortrinn. Med støyreduksjonskrets på hvert pikselpunkt har Canons CMOS-sensorer mindre støy og lavere strømforbruk enn CCD-sensorer.

CCD-sensorer bruker et ?bucket relay?-system til å overføre hver piksels akkumulerte elektriske ladning til en tilsvarende overføringskanal. Hver enkelt piksel blir overført til en forsterker i sensorens utkant. Prosessen er tidkrevende og trekker betydelig strøm, noe som gir kortere batterilevetid og genererer uønsket varme som gir mer støy og lavere bildekvalitet.

Til sammenligning håndteres signalkonverteringen i Canons CMOS-sensorer av hver enkelt forsterker ved hver piksel. Unødvendige ladeoverføringer elimineres, og signalhastigheten til bildeprosessoren økes kraftig. Støynivået og strømforbruket reduseres.

Programmet Digital Photo Professional
Programmet Digital Photo Professional gir rask og tapsfri behandling av RAW-bilder. Programmet byr på visning i sanntid og umiddelbar oppdatering av endringer og justeringer, samt et rikt utvalg av funksjoner for behandling av RAW - blant annet kontroll over variabler som hvitbalanse, dynamisk område, eksponeringskompensasjon og fargetone. JPEG-bilder på kameraet kan tas opp i sRGB- eller Adobe RGB-fargerom, og Digital Photo Professional støtter fargerommene sRGB, Adobe RGB og Wide Gamut RGB. En ICC-fargeprofil (International Colour Consortium) blir automatisk lagt til RAW-bilder som er konvertert til TIFF eller JPEG formater. På den måten blir bildene vist med virkelighetstro farger i et hvert program som støtter ICC-profiler, slik som Adobe Photoshop. Et sett med bildejusteringer kan lagres som en oppskrift og brukes på flere bilder samtidig, noe som øker effektiviteten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar