Fattig fotobibliotek

Med et årlig innkjøpsbudsjett på 70.000 kroner frykter biblioteket ved Preus museum å havne i bakleksa.

Av de avsatte 70.000 kronene går halvparten til ny og antikvarisk litteratur ? den andre halvparten til tidsskrifter.

Det var i 1994 museet ble overtatt fra Preus Foto AS for 46 millioner kroner. "Det eies av den norske stat, og har et overordnet ansvar for bevaring, innsamling og formidling av fotografi i Norge, med særlig vekt på kunstnerisk fotografi," het det i stortingsvedtaket.
Nettopp biblioteket ble et tema under åpningen i 1995, da daværende kulturminister Ellen Horn kalte det "et fagbibliotek som vil komme framtidig forskning om fotografiet til gode og inspirere til forskning".

Når det gjelder forskningen får imidlertid museet passet sitt påskrevet av Robert Meyer, redaktør for Foto.no. Han kritiserer Preus museum for å mangle retning:

Leif Preus samlinger er unike - også i en internasjonal målestokk. De representerer en fantastisk mulighet for en seriøs forskning og formidling innen et felt svært få har oversikt over, og hele Norge trenger kunnskap om.

Museets ansvarsområder var, såvidt jeg husker, fotografiets estetiske (kunst-)historie, fotografiets kultur-historie og fotografiens historie (dvs teknikkens historie). Disse feltene rommer både filosofi, idehistorie, vitenskapshistorie og kulturhistorie (som også rommer flere akademiske disipliner som etnologi, antropologi osv).
/../
Museet har enda ikke fått noen navigatør, noen som forstår museets rikdom på overraskende gåter - og svar på spørsmål som enda ikke er stilt. Denne arven tilhører ikke museet, men folket. Denne innsikten og forståelsen burde også kunne komme ut til skolene, til barna som skal vokse opp og overta verden i neste generasjon. Men finnes det et program, en plan for forskning, for formidling - eller skal vi seile på lykke og fromme i dette enorme universet uten et kart eller en guide? I det gamle museet var det ganske trangt, men der klarte Leif Preus å formidle både manghfold og sammenheng for nysgjerrige besøkende. Da fungerte museet langt bedre for besøkende enn i dag.


tb.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar