Canon EF-S zoom med fast blenderåpning

Canon styrker EF-S objektivserien med vidvinkelobjektivet EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM med bildestabilisator. Med bildekvalitet og konstruksjon tilnærmet Canons anerkjente profesjonelle objektivserie, blir dette den raskeste standardzoomen for kameraer med EF-S-fatning - som for eksempel det nye EOS 30D.

Ved å kombinere fast f/2.8 blenderåpning i hele zoomområdet og Canons siste 3-trinns bildestabilisator, leverer objektivet enestående vidvinkeegenskaper og utsnittsmuligheter under dårlige lysforhold.

Ikke dirkete billig dette, med en anbefalt utsalgspris på 11.000,- kroner. I salg fra juni 2006.

Pressemelding fra Canon Norge AS:

EF-S-fatning
Objektivet passer utelukkende på EOS-kameraer med EF?S objektivfatning ? det vil si nye EOS 30D og EOS 350D, samt forløperne EOS 20D og 300D. (Se tillegget Kort innføring i teknologiene nedenfor hvis du vil ha mer informasjon om EF-S fatningen). 1,6x forstørrelseseffekt av kameraenes APS-C-sensor gir objektivet et effektivt utsnitt tilsvarende 27?88 mm.

Bildekvalitet
For å bedre bildeskarpheten i hele bildeområdet er det brukt to UD-elementer (glass med meget lav spredning) til å eliminere sekundære kromatiske avvik som ellers reduserer skarpheten og gir fargefrynser. Objektivet har også to asfæriske linselementer som eliminerer sfæriske avvik som kan gir uklare bilder, særlig ved større blenderåpninger - og det gir skarphet og høy kontrast fra hjørne til hjørne. I kombinasjon med Digital EOS CMOS-sensor og DIGIC II bildebehandlingsteknologi, gir EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM bildekvalitet som overgår kravene for mange kommersielle bruksområder.

Fast f/2,8 fra 17?55 mm
Suveren optisk kvalitet med fast blenderåpning i hele objektivets brennvidde¬område lar fotografen stille inn eksponeringen på største blenderåpning, og konsentrere seg om utsnittet uten å måtte justere lukkertiden ved lengre brennvidder. Objektivet har en tilnærmet sirkulær blenderåpning som gir bakgrunnen en jevn og pen uskarphet.

Bildestabilisator
Objektivet har Canons seneste 3-trinns bildestabilisator (IS) som gir betydelig reduksjon av uklarheter som skyldes kamerarystelser. Bildestabilisatoren utvider mulighetene for fotografering i dårlige lysforhold uten blits, og gjør det enklere å oppnå større dybdeskarphet. Fordelen med 3 trinn, er at man ved fotografering i dårlige lysforhold kan bruke lukkertid på kun 1/15 sek i stedet for 1/125, uten merkbar reduksjon i bildeskarpheten.

Bildestabilisatoren oppdater automatisk om kameraet er montert på stativ og hindrer ?feedback loops? mellom IS og stabilisatormotorbevegelser. (du finner mer informasjon om bildestabilisatoren i tillegget Kort innføring i teknologiene se nedenfor)

Rask og stille autofokus
Objektivets ultrasoniske motor (USM) bruker vibrasjonene fra ultralydfrekvenser til å drive en rask og tilnærmet lydløs autofokus. USM-motoren flytter fokuseringsgruppen raskt og stopper presis i det riktig fokus oppnås. Fotografen velger manuell fokusering raskt, og når som helst, ved å vri på den manuelle fokusringen, uten først å måtte gå ut av autofokusmodus.

Fjerner uønskede reflekser
Ved å optimalisere Super Spectra-linsebelegg og linseelementer, har Canons ingeniører klart å undertrykke skinn og skyggedannelse som lett oppstår på grunn av reflekser fra bildesensoren i digitalkameraer. Ved å øke lysabsorpsjonen reduserer belegget reflekser fra linseelementets overflate, og gir skarpe, klare bilder med naturlig fargebalanse.

EOS-systemet
Når objektivet brukes sammen med Canons utvalg av EX Speedlite-blitser og innebygde blitser i nyere kameramodeller som EOS 350D, EOS 20D og nye EOS 30D, sender objektivet avstandsinformasjon til E-TTL II blitsalgoritmen for markert bedre blitseksponering.

Tilbehøret omfatter objektivdeksel EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM og et mykt etui.

I tråd med Canons Kyosei-filosofi om å leve i harmoni med naturen, består objektivet kun av blyfritt glass.

EF-S objektivfatning
Den kompakte APS-C-sensoren i utvalgte EOS-kameraer som EOS 30D, EOS 20D, EOS 350D og EOS 300D, har banet vei for en serie med forholdsvis kompakte og lette objektiver med EF-S-fatning. Disse objektivene tillater mindre bildesirkel enn det som vanligvis er nødvendig for å dekke en fullformatssensor eller 35mm film. S-en i EF-S-begrepet står for ?short back focus?. Dette beskriver systemet som både tillater en mindre bildesirkel, og at det bakre linseelementet plasseres nærmere sensoren enn vanlig.

Kameraer med EF-S fatning kan bruke både EF-objektiver og EF-S objektiver, mens EF-S objektiver kun passer til kameraer med EF-S fatning. Et hvitt indeksmerke for montering av objektivet, skiller et EF-S objektiv fra andre EF-objektiver som har et rødt indeksmerke. En gummiring i bakkant av objektivet hindrer skader på objektivfatningen, i tilfelle det ved en feiltakelse blir forsøkt montert på et kamera beregnet for kun EF-objektiver.

Bildestabilisator
Bildestabilisatoren bruker gyrosensorer og kretser til å oppdage og måle uønskede vibrasjoner. Ørsmå servomotorer genererer deretter tilsvarende bevegelse i en korrigerende linsegruppe loddrett i forhold til den optiske aksen. Dette endrer lysbanen og returnerer bildet til riktig posisjon på sensor- eller filmplanet. Uønsket bevegelse korrigeres raskt nok til å undertrykke vibrasjoner fra for eksempel et kjøretøy eller helikopter i bevegelse.

Kommentarer