ISO - den følsomme faktoren















































EV Blender LukkertidISO
11F/5,61/60 sek.100
10F/5,61/60 sek.200
9F/5,61/60 sek.400
8F/5,61/60 sek.800
7F/5,61/60 sek.1600
6F/5,61/60 sek.3200
For å kunne justere mengden lys som treffer filmen eller sensoren kan man, foruten selve lyskilden, justere lukketiden, blenderen, eller filmens eller sensorens lysfølsomhet. Dette kalles for ISO-verdien (International Organisation for Standardization).

I et digitalt kamera endres ISO-verdien ved å forsterke signalet ved å heve den analoge spenningen som kommer ut av CCD-sensoren, før signalet blir digitalisert og lagret som JPEG, TIFF eller RAW.

På samme måte som med tradisjonell film, har høyere lysfølsomhet en ulempe. I stedet for grove og tydelige, blir det digitale bildet fylt med støy. Dette skjer fordi en forsterkning av CCD-sensorens signal også forsterker den støyen som forårsakes av sensorens interne kretser. Kameraer med liten sensor, og dermed høy pikseltetthet gir mer støy fordi tettheten gjør at det blir mer ?lekkasje? mellom kretsene, noe som gir støy på bildet. En av fordelene med digitalkamera er imidlertid at man ikke behøver å skifte film for å endre ISO-verdien. I praksis blir det dermed lettere å unngå og fotografere med alt for høy ISO-verdi.

For å bestemme den korrekte kombinasjonen av lukkertid, blender og ISO, måler man lysstyrken i enheten EV, som står for EksponeringsVerdi. Mange kamera har såkalt eksponeringskompensasjon, ofte på en skala som går fra -2 til +2. Med denne funksjonen kan man velge å under- eller overeksponere bildet. Hvis man vil overeksponere bildet med én blender settes kameraet til +1 EV, noe som tilsvarer det å velge en blenderåpning som slipper inn dobbelt så mye lys, og beholde lukkertiden.

EV-verdien kan beregnes ut fra denne formelen:

EV = log2((blænden2) x (1/lukketiden) x (ISO-verdien/100) )

Dette betyr at dersom lysstyrken faller til det halve (altså med 1 EV), og man ønsker å beholde samme blender og lukkertid, så må man doble lysfølsomheten for å oppnå den samme eksponeringen.

Les mer om dette hos Akam.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar