Fotodokumentasjon viktig for 100 år med Bauhaus

Fasade, Bauhaus i Dessau. Foto: Lucia Moholy
I 2019 var hundre år siden Bauhaus ble grunnlagt av arkitekten Walter Gropius i Weimar.
Bauhausskolen ville bringe alle kunstformer sammen og forene estetikk og funksjon. Disse ideene revolusjonerte også norsk kunst, arkitektur og design.

Ideen om kunst for alle og en forening av alle kunstformer, skulle få stor betydning gjennom de 100 årene som er gått siden skolen åpnet sine dører.


Hør podcasten Photo Credit: Negatives of the Bauhaus om Lucia Moholy. Svært mange av arbeidene og beretninger om det som skjedde ved Bauhaus-skolen gikk tapt i løpet av 2. verdenskrig. Svært mange av arbeidene er kun dokumentert gjennom fotografier, tatt av Lucia Moholy.

Lucia Moholy ga ut en bok om de første hundre årene med fotografiet:Kunstnere og designere fortalte sjelden om sine studieopphold eller forbindelser til Tyskland. Dermed kan man anta at det er flere forbindelser mellom Bauhaus og Norge enn de vi vet om, noe som også ble stadfestet i Henie Onstad kunstsenters utstilling «Bauhaus på norsk» i 2014.


Foto: Dr. Volkmar Rudolf/Tilman2007
Bauhaus fikk stor innflytelse også lenge etter at skolen stengte. Gropius ble professor ved Harvard, Moholy-Nagy, Mies van der Rohe og Ludwig Hillberseimer grunnla det nye Bauhaus i Chicago i 1937 - det senere Institute of Design.

I 2018 hadde Kunsthøyskolen i Oslo et omfattende seminar om Bauhaus. I vår sammenheng er Øyvind Storm Bjerkes innlegg: "Bauhaus: Fra okkultisme til marxisme" kanskje det mest interessante. Her gir Bjerke en bred, men like fullt innsiktsfull introduksjon til grunntankene som formet Bauhaus:Kilde: Arkitekturnytt.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar