Richard Avedons Amerika

Dovima with Elephants, evening dress by Dior, at Cirque D'Hiver, Paris, August, 1955.
Foto: Richard Avedon
Sommerens utstilling på Henie Onstad Kunstsenter viser arbeidene til Avedon (1923–2004). Han er en av de største fotografene i det 20. århundret, og hans motefotografier og portretter har vært med på å definere vårt bilde av amerikansk stil, kultur og skjønnhet. Utstillingen blir den første omfattende presentasjonen av den amerikanske fotografen i Norge med 54 verk.

– Richard Avedon er en legende innen fotokunsten og passer godt inn i vår fotosatsing. Det er derfor stor glede knyttet til å vise den første, store utstillingen med hans bilder i Norge, sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Avedon startet karrieren som id-fotograf under andre verdenskrig. Etter to års tjeneste, flyttet han til New York hvor han studerte ved The New School under Alexey Brodovitch, motemagasinet Harper’s Bazaars legendariske art director, som hadde stor påvirkning på den unge fotografen. 22 år gammel startet Avedon å arbeide som frilansfotograf, blant annet for motemagasinet. Det var på denne tiden at han begynte å eksperimentere med å plassere modeller i urbane og uventede miljøer, som nattklubber, sirkus eller på gaten. Bildene hans skilte seg ut, ved at han fikk modellene til å gjengi følelser, personlighet og bevegelse. Videre fulgte en lang karriere hos Vogue, som han arbeidet for frem til 1990-tallet.Utstillingen Avedons Amerika spenner over nesten seksti år av hans karriere. Utvalget portretter favner et bredt spekter av personligheter som har formet det amerikanske samfunnet i siste halvdel av forrige århundre. Blant annet politikere, aktivister og kunstnere som Malcolm X, Hillary Clinton, Andy Warhol, Bob Dylan, Marilyn Monroe og Donald Trump, i tillegg til vanlige, hardtarbeidende amerikanere og ofre for krigsforbrytelser.

– Gjennom Avedons linse inviteres publikum til å se mangfoldet i ansikter, ideer og samfunnsforhold som har bidratt til det 20. århundrets kulturelle diskurs i Amerika, sier Susanne Østby Sæther, kurator for fotografi og nye medier ved Henie Onstad Kunstsenter.

Sett i sammenheng med dagens globale, politiske landskap er Avedons Amerika en aktuell utstilling som kan gi innsikt i amerikansk kultur og samfunn også i dag.

Utstillingen er laget i samarbeid med Avedon Foundation i New York.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar