– Fotografene må ta ansvar selv

Prisen det er mulig å få for stockfoto har lenge vært for nedadgående. Moralsk sett burde store selskaper, som f eks Microsoft, betale fotografen en skikkelig sum for bildene de bruker. I Microsoft sitt tilfelle i form av skrivebordsbakgrunner for Windows 10 og i søkemotoren Bing.

– Selv om Microsoft er et stort firma med mye penger, regner jeg ikke med at de betaler mer enn det det koster. Ingen gjør det. Vi kan godt mislike det, men fotografene må ta ansvar selv, sier Jarle Aasland, leder i Pressefotografenes Klubb.

Dette bildet, fotografert av Benjamin Genieys, kan kjøpes via 500px

Aasland mener imidlertid at profesjonelle fotografer burde vite bedre enn å legge ut bilder for salg på et byrå som ikke tar skikkelig betalt.

Fotografene blir ikke kreditert for bruken i Windows 10. Det er i utgangspunktet ikke helt greit, ettersom fotografen skal navngis, i tråd med ideelle rettigheter. Aaslan går ut fra at Microsoft har det juridiske i orden, og det har de kanskje – etter amerikanske lover.

Journalisten har tidligere skrevet om fotografer fra USA, Frankrike, Russland, Serbia og Polen som tjente mellom 60 og 1500 kroner på å levere bilder til Windows 10 – de fleste uten å være klar over det.

PK-leder Jarle Aasland mener det er viktig at fotografer velger seriøse byråer som betaler skikkelig.

– Det er klart det er vanskeligere å komme over dørstokken til de store byråene som Getty Images. Derfor velger mange halv-profesjonelle og amatører å legge ut bilder på stock-byråer som er åpne for alle. De er kanskje bare glade hvis bildet blir eksponert, og ethvert salg blir en ren bonus.

Profesjonelle fotografer kan ikke konkurrere i det segmentet, fordi vi aldri ville overlevd hvis vi ga bort bildene våre, påpeker Aasland.

Økomisk teori i møter estetikk. Når mange nok legger ut bilder som kan benyttes gratis dukker det opp ett og annet som er brukbart. Kanskje ikke alltid av profesjonell kvalitet, men ofte godt dugende som illustrasjonsfoto.

Kilde: Journalisten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar