Mobiler med norsk super-kameralinse

Norske poLight. Horten-selskapet håper at flest mulig av mobiltelefonene i løpet av et år eller to skal inneholde deres teknologi som representerer noe fundamentalt nytt på markedet. Selskapet har laget en linse som kan endre form på et millisekund.

poLights T-lens er basert på en transparent polymer på en glassplate som igjen er dekket av en supertynn film av glass. I glasset finner vi en ring av piezoelektrisk materiale rundt polymeren som gjør at den, sammen med glassfilmen, kan trekke seg sammen. Den lynraske endringen gjør at kameraet kan ta en rekke bilder med ulike fokus før det skjer noen bevegelser i bildet.

– Hvis vi ser på frontkameraene i dag, så har ikke de fleste slike autofokus. Med T-lens er det mye lettere å bygge inn denne funksjonen der det er lite plass. De som gjør det kan lage telefoner hvor det er mulig å ta en rekke bilder etter hverandre, sier adm. direktør i PoLight, Øyvind Isaksen.


– Det som skjer nå i markedet er at noen vil gå over til to mindre i stedet for et stort kamera. Det gir en rekke fordeler, ikke minst for oss. Det er vanskelig å plassere to kameraer med voicecoil tett inntil hverandre, og de vil forstyrre hverandre på grunn av at de forstyrrer hverandre elektromagnetisk, sier Isaksen.

– Når nå produksjonen snart er i gang skal vi kaste oss over neste prosjekt som vi starter opp neste år. Vi har lenge visst at vi kan bruke teknologien til optisk stabilisering og at det kan implementeres på den samme brikken, sier Isaksen.

Kilde: Tu.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar