Timelapse-videoer generet på bakgrunn av Internett-bilderNå finnes det etter hvert så mange timelapse-videoer at en stakkar begynner å bli litt matlei, men dette timelapse-prosjekt har en litt uvanlig tilnærming. Bildene er nemlig samlet inn fra Internett. Prosjektet ved University of Washington kaller derfor dette «timelapse-mining».

Bildene er hentet fra offentlige bildearkiver viser hovedsakelig landemerker og utsiktspunkter fra rundt omkring i verden. De er satt sammen i kronologisk rekkefølge og manipulert for å få utsnitt og synsvinkel til å stemme. Resultatet er timelapse-videoer som viser endringer som har funnet sted gjennom mange år, og som ville vært nærmest umulig å lage for én enkelt fotograf.

Norge er representert, i form av et innblikk i hvordan isbreen Briksdalsbreen gradvis smelter over en periode på åtte år, fra 2006 til 2014.

En av initiativtakerne forteller i et intervju med Wired at idéen kom som en løsning på de logistikkmessige utfordringene som slike videoer vanligvis krever. Forskerne har laget egne programmer for å automatisere prosessen, og har så langt satt sammen hele 11.000 timelapse-videoer, med utgangspunkt i 86 millioner bilder. Prosessen er beskrevet i et eget paper.Kilde: Tek.no