Droner blir allemannseie

Der pilotene før måtte sette seg grundig inn i teknologi og forsvarlig bruk, kan hvem som helst nå løfte et Gopro-kamera 50 meter opp i været få minutter etter at kjøpesummen forlater kontoen.

– Når brukervennligheten er så stor, bruker mange droner før de vet hvilke skader de kan påføre seg selv og andre. De er tunge nok til å skade deg hvis de detter ned, dessuten kan de kutte deg ganske stygt, sier NRK Betas Eirik Solheim.


Siim Kallas, leder for transportpolitikk i Europakommisjonen, sier han er personlig bekymret for sikkerheten. Det jobbes på spreng med å få på plass et omfattende europeisk regelverk, men her hjemme har ikke Luftfartstilsynet lyst til å vente. Kommunikasjonsdirektør Tor Iversen forteller at kjøpekraft og nysgjerrighet har ført til spesielt stor utbredelse av droner her til lands. Allerede i løpet av få uker sender Luftfartstilsynet en ny, norsk droneforskrift ut på høring. Håpet er at et nytt regelverk kan tre i kraft i januar 2015. I høst lanseres en informasjonskampanje rettet mot hobbyoperatører. Det haster med å bygge holdninger. I verste fall kan det bli snakk om et totalforbud.

Solheim mener nybegynnerne må bli flinkere til å sette seg inn i gjeldende regler, men håper det norske droneregelverket fortsatt får lav terskel for eksperimentering. Stor aktivitet på hobbynivå vil gjøre det lettere for NRK å rekruttere fremtidens dronepiloter.

– Droner er en lærerik leke og et nyttig verktøy. Det ville vært synd hvis uvettig bruk fører til unødvendige begrensninger, sier han.

Dressurområdet tømmes for mennesker, Solheim begynner å rigge. En av Solheims store kjepphester er farene knyttet til rotorer og motorsvikt i stor høyde. Han oppfordrer til et YouTube-søk på «multicopter accidents» for ytterligere bevis. Å fly over folk uten først å advare dem om farene, er forbudt, men kutt og andre personskader er ikke det største faremomentet.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar