- Mister troverdighet ved å manipulere bilder

Foto: Erik Holand
Fredag ble Sørlandets pressepriser utdelt. Vinner i klassen Årets foto var Erik Holand fra Agderposten. Under prisutdelingen ble det kjent at bildet var behandlet i Photoshop. Holand bekrefter at bussen sto stille da bildet ble tatt. Efekten av å bruke blur-filteret på vinduene er at det ser ut som den er i fart. 

– Å legge til uskarphet i et bilde, slik fotografen har gjort her, er juks etter min mening. Ikke minst gjør det at et ellers godt bilde mister troverdighet. Her kunne fotografen gjort flere andre grep for å få det uttrykket han ønsket, ved å justere lyshet og kontrast, sier leder Sveinung Ystad i Pressefotografene klubb.

Erik Holand ønsker også en debatt velkommen. Han er selvsagt uenig i at det er noe problematisk med hans eget bilde, men han mener det er fint at det blir en diskusjon rundt de journalistiske gråsonene. Retorisk spør han: Hva er virkelighet?

– Du endrer ikke en situasjon ved å forsterke og forbedre den. I det øyeblikket vi dirigerer en person til å gjøre noe for å få et bedre bilde, har du derimot forandret virkeligheten. Han satt og lå sånn som på bildet. Det er autentisk. Og så lenge jeg ikke endrer situasjonen, ser jeg ikke at det er problematisk.

- Jeg ville ikke gjort dette på et ulykkessted eller i en flyktningleir. Nyhetsbilder tukler jeg ikke med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar